Tapiseria „Guernica”, reproducerea celebrului tablou al lui Pablo Picasso expus la Muzeul Prado, proprietatea familiei Rockefeller, a fost retrasă anul trecut de la sediul ONU iar acum va fi din nou expusă, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Reproducerea celui mai puternic „strigăt” din artă contra ororilor războiului revine la sediul ONU din New York. Familia Rockefeller a decis să expună din nou la intrarea în Consiliul de Securitate uriaşa tapiserie la un an de la dispariţia sa subit care a provocat emoţie la ONU. 

„Tapiseria Guernica şi simbolismul ei - descrierea aspectelor îngrozitoare ale naturii umane - se luptă cu cruzimea, obscuritatea”, a explicat Nelson Rockefeller Jr, citat în comunicatul de la ONU. „Sunt fericit că tapiseria poate încă să ajungă la o parte mai largă a populaţiei lumii”, a adăugat el. 

„Este minunat”, a reacţionat un diplomat. Potrivit mai multor martori, expunerea tapiseriei era în curs sâmbătă dimineaţă la sediul organizaţiei. 

Opera monumentală, ce reprezintă bombardarea oraşului Guernica pe 26 aprilie 1937 de Germania nazistă şi Italia fascistă, a fost expusă timp de 37 de ani la intrarea în Consiliul de Securitate al ONU şi viza să-i sensibilizeze pe membrii de onoare cu privire la război.

Comandată în 1955 de Nelson Rockefeller, ţesută de atelierul francez Jacqueline de La Baume-Dürrbach, retragerea tapiseriei a provocat la ONU o mare emoţie, inclusiv din partea secretarului său general. „Este oribil, oribil”, a mărturisit Antonio Guterres atunci unei jurnaliste de la postul de televiziune CBS. 

Din atelierul francez au ieşit doar alte două exemplare ale acestei tapiserii şi se păstrează acum la Muzeul de Artă Modernă din Gunma, Japonia, precum şi la Muzeul Unterlinden din Colmar. Acesta din urmă fusese împrumutat anul trecut Muzeului Rodin în cadrul expoziţiei „Picasso-Rodin”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.