Tabloul ”Crizanteme şi dumitriţe”, de Ştefan Luchian, a fost adjudecat în cadrul sesiunii de marţi seară, ”Licitaţia unei colecţii de Artă Modernă importantă”, organizată la Artmark, cu 90.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucrarea "Crizanteme şi dumitriţe", estimată între 100.000 şi 160.000 de euro, este ulei pe pânză, de 60 × 45 cm, semnat dreapta jos, cu negru, "Luchian" şi provine din colecţia istorică Acad. Aurel Avramescu şi dr. Maria Alexiu Avramescu.

Florile lui Luchian au suscitat un interes accentuat încă din timpul vieţii pictorului. Citite adesea prin note pline de patetism liric, picturile cu flori ale artistului aveau să îşi găsească apogeul ca subiect de sine stătător cu ocazia centenarului naşterii, în expoziţiile organizate în anii 1966-1968.

În aceeaşi sesiune, ”Visare”, de Nicolae Grigorescu, s-a vândut cu 42.500 de euro, după o estimare stabilită între 40.000 şi 60.000 de euro.

”Copil din Făgăraş”, de Nicolae Tonitza, a fost adjudecat la 30.000 de euro. Tabloul provine din colecţia Jacques Bereilh (1895-1977), profesor universitar în cadrul Institului Francez din Bucureşti, colecţionar şi rudă prin alianţă cu Nicolae Tonitza.

”La scăldat”, care poartă semnătura lui Gheorghe Petraşcu, a fost cumpărat în final cu 28.000 de euro, la fel şi ”Lac în Bretania”, de Theodor Pallady. 

Ştefan Luchian s-a născut pe 1/ 13 februarie 1868, la Ştefăneşti, Botoşani, şi a murit pe 28 iunie/ 11 iulie 1916, la Bucureşti. A fost supranumit ”poetul plastic al florilor”.

La avut ca maestru pe Nicolae Grigorescu. Educaţia sa plastică a început la Şcoala de Belle-Arte, dar a fost completată la München şi Paris.

A reuşit să fixeze în memorie ”splendorile scânteietoare” ale peisajului românesc, pe care l-a redat într-o serie întreagă de opere, adevărate miracole de simplitate şi de fineţe, de sinteză cromatică şi arhitecturală a formelor, de colorit strălucit şi delicat totodată. 

Cu o stare materială precară şi bolnav de scleroză multiplă

După 1900, Luchian se îmbolnăveşte de scleroză multiplă, avea o stare materială precară, şi ajunge să picteze ţintuit în fotoliu şi cu penelul legat de încheietura mâinii. În această perioadă în care şi-a concentrat toată energia creatoare, toată pasiunea pentru natură şi toată dragostea pentru viaţă şi pentru frumos spre pictarea florilor, Luchian a alăturat tehnicii uleiului, pentru peisaj şi pentru multe dintre naturile moarte cu flori, pastelul, cu care a ajuns la o măiestrie neegalată.

”Anemone”, ”Lorica”, ”Fetiţa cu portocală”, ”Moş Nicolae Cobzarul”, ”Lăutul” sunt doar câteva dintre cele mai importante capodopere ale sale. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.