Ordonanţa de urgenţă care ar urma să creeze cadrul legal pentru ca televiziunea publică să îşi poată achita datoriile către European Broadcasting Union (EBU) urmează să fie aprobată săptămâna viitoare, a anunţat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ordonanţa este în dezbatere publică în acest moment. Nu e vorba de realocări financiare suplimentare pentru plata acestor datorii. Ceea ce se întâmplă de fapt este crearea cadrului legal. După cum vă amintiţi, în momentul în care a apărut această dispută legată de pierderea unor drepturi de televiziune din partea TVR legate de diferite manifestări artistice sau sportive sau programe, Guvernul a constatat că nu are cadrul legal pentru a interveni în sprijinul televiziunii publice în perspectiva susţinerii obligaţiilor constituţionale pe care televiziunea le are în spaţiul public românesc”,  a declarat, miercuri, după şedinţa de guvern, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Suciu.

El a precizat că aceşti bani, care sunt deja alocaţi, în momentul în care se constituie bugetul pot fi utilizaţi de televiziunea publică prin intermediul Ministerului de Finanţe pentru plata datoriilor la EBU, fiind o chestiune urgentă, altfel TVR va fi eliminată din European Broadcasting Union.

”Această plată a datoriilor este urgentă, pentru că, dacă nu se va face în perioada imediat următoare, televiziunea publică va fi eliminată din sistemul european de televiziune, în consecinţă va pierde accesul la o serie de manifestări sportive şi programe pe care le are pe baza participării la acest ansamblu al televiziunilor publice naţionale. Nu vorbim de bani suplimentari alocaţi televiziunii publice, vorbim de crearea cadrului legal pentru ca o parte din fondurile care rămâneau de obicei an de an necheltuite să fie utilizate de data aceasta pentru plata acestor datorii”, a explicat Suciu.

Suciu a precizat că există probabilitatea ca săptămâna viitoare să fie aprobată Ordonanţa de urgenţă, dacă va avea toate avizele necesare.

Datoriile pe care Televiziunea Română le are către European Broadcasting Union (EBU), care au dus la excluderea României din competiţia Eurovision, vor fi plătite de la bugetul de stat, potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă iniţiate de Ministerul Finanţelor Publice,care precizează că sumele se vor încadra în bugetul aprobat.

Astfel, instituţia a iniţiat o Ordonanţă de Urgenţă prin care se creează cadrul legal pentru finanţarea de la bugetul de stat a obligaţiilor financiare pe care Societatea Română de Televiziune le are la Uniunea Europeană de Radio şi Televiziune, potrivit unui anunţ al ministerului.

Obligaţiile financiare la care documentul face referire includ contribuţii, taxe, cotizaţii, abonamente, licenţe pentru drepturi de difuzare a programelor de televiziune culturale, sportive, de divertisment, de ştiri, transmisii şi cheltuieli tehnice, precum şi orice alte cheltuieli pe care le presupune calitatea de membru al acestui organism internaţional.

Ministerul Finanţelor Publice a precizat că decizia de creare a cadrului legal nu are impact asupra deficitului bugetar, sumele asigurându-se cu încadrare în bugetul aprobat.

Modificarea legislativă vine în contextul datoriei pe care SRTv a acumulat-o faţă de EBU din 2008 până în prezent, în valoare de 17 milioane de CHF. Vechimea şi amploarea datoriei precum şi faptul că planurile de eşalonare a achitării acesteia nu au fost respectate de SRTv din motive financiare, a dus la excluderea României de la ediţia 2016 a Eurovision.  Totodată, SRTv i-a fost comunicat faptul că a fost început procesul de excludere din EBU. Eliminarea din EBU ar fi determinat imposibilitatea transmiterii Jocurilor Olimpice de la Rio, Brazilia, din acest an.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.