Studenţi şi elevi din Timişoara lucrează, sub îndrumarea unei echipe de la Théâtre de l'Opprimé din Paris, la spectacolul "Invizibil/ Vizibil" de Teatru Forum. Premiera, la care spectatorii sunt invitaţi ca participanţi activi, se va desfăşura vineri, de la ora 15.00, la Teatrul Basca/ Solidart Timişoara, strada Ion Mihalache, nr.2) a cărui echipă facilitează şi repetiţiile spectacolului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest eveniment este doar unul dintr-o serie de zece evenimente cu public ale unui amplu şi captivant proiect cultural coordonat de Institutul Intercultural Timişoara: „Invizibil/Vizibil - Deconstruirea stereotipurilor şi depăşirea marginalizării comunităţilor rome din Timişoara şi din Europa” face parte din Programul Cultural „Timişoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii” şi este finanţat de Municipiul Timişoara prin Centrul de Proiecte. Arte performative, teatru forum, teatru rom, concert, dezbateri academice, întâlniri cu organizaţii şi grupuri informale de romi locale, intervenţii urbane cu mijloace artistice şi acţiuni de animare culturală în cartiere defavorizate, o expoziţie despre Holocaustul romilor, activităţi cu elevi despre patrimoniul oraşului, o valoroasă şi accesibilă colecţie de artă modernă romă - sunt doar o parte dintre elementele care alcătuiesc arhitectura complexă a proiectului dedicat  unei teme care a fost deseori ascunsă şi respinsă ca nerelevantă pentru Timişoara: cultura romilor. Accesul publicului la toate evenimentele proiectului „Invizibil/Vizibil - Deconstruirea stereotipurilor şi depăşirea marginalizării comunităţilor rome din Timişoara şi din Europa” este liber.

Teatrul Forum este un tip de teatru centrat pe probleme sociale şi are scopul de a sensibiliza participanţii cu privire la drepturile noastre, la nedreptăţile întâmpinate şi la rolul fiecărei persoane în schimbarea societăţii în bine. Cu ajutorul unui membru al trupei de teatru, Joker-ul, persoanele voluntare din public pot urca pe scenă pentru a interveni în găsirea unei soluţii pentru situaţia de opresiune prezentată.

Théâtre de l'Opprimé a fost înfiinţat la Paris, de o echipă care a lucrat direct cu Augusto Boal, inventatorul acestei forme de exprimare.

Institutul Intercultural Timişoara (I.I.T.) este o organizaţie non-guvernamentală autonomă, non-profit, cu activitate educaţională, culturală, civică şi ştiinţifică, fără scopuri politice,  a cărui misiune este de a promova valorile interculturale, cetăţenia activă şi respectarea drepturilor omului.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.