Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a solicitat luni companiilor farmaceutice producătoare de vaccinuri contra Covid-19 să pună la dispoziţia sistemului internaţional Covax jumătate din producţia lor de doze din acest an, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe măsură ce ţările bogate au luat cu asalt vaccinurile, Covax, care oferă doze gratuite ţărilor defavorizate şi care doreşte să asigure o distribuţie echitabilă între cei care sunt capabili să le plătească, nu poate opera la capacitate maximă.

Mai ales că India a blocat exporturile de vaccinuri fabricate prin Serum Institute din India, pentru a lupta cu epidemia severă care a afectat teritoriul său. 

Pe 4 iunie, Covax a livrat mai mult de 80 de milioane de doze în 129 de ţări şi teritorii. Mult mai puţin decât era prevăzut. 

În faţa acestei situaţii, OMS a solicitat încă o dată ţărilor bogate, care şi-au vaccinat deja o parte din populaţia lor, să împartă vaccinurile. Dar organizaţia a cerut luni companiilor farmaceutice să dea dovadă de solidaritate. 

"Fac apel la toţi fabricanţii să ofere Covax dreptul primului refuz pentru noile volume de vaccinuri sau să pună la dispoziţie 50% din cantităţile lor către Covax anul acesta", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, în conferinţă de presă. 

"Vaccinarea inechitabilă este o ameninţare pentru toate naţiunile, nu doar pentru cele care au mai puţine vaccinuri", a afirmat el.

"Distribuirea inechitabilă de vaccinuri a permis virusului să continue să se răspândească, crescând riscurile apariţiei unei variante care face vaccinurile mai puţin eficiente". 

Covax a fost creat de Alianţa pentru vaccin (GAVI), OMS şi Coaliţia pentru inovaţii în materie de pregătire a epidemiilor (CEPI) pentru combaterea inegalităţilor de acces la imunizarea anti-Covid, în special furnizând gratuit doze în 92 de ţări şi teritorii defavorizate. 

În ciuda promisiunilor de donaţii de vaccinuri anti-Covid pentru Covax, sunt prea puţine pentru iunie şi iulie.  

În luna mai, la Adunarea Mondială a Sănătăţii, dr. Tedros a cerut comunităţii internaţionale să vaccineze cel puţin 10% din fiecare ţară până în septembrie şi cel puţin 30% până la sfârşitul anului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.