Agenţia Statelor Unite pentru Medicamente (FDA) a anunţat luni că a autorizat un nou medicament contra Alzheimer, pentru prima dată în două decenii, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Această autorizare este semnificativă după mai multe aspecte", a declarat Agenţia într-un comunicat. 

Medicamentul, numit Aduhelm şi produs de compania farmaceutică Biogen, "este primul tratament aprobat din 2003 contra maladiei Alzheimer", a subliniat FDA.

Mai ales, este primul tratament pentru cauza maladiei, "prezenţa plăcilor beta-amiloide în creier", a adăugat FDA. 

În noiembrie, un comitet de experţi s-a pronunţat contra unei autorizări, considerând că tratamentul nu şi-a dovedit suficient eficienţa. 

Acesta este motivul pentru care FDA a spus că foloseşte o procedură rapidă care acordă doar autorizaţia condiţionată a produsului - o posibilitate care nu a fost studiată de comitet. 

"FDA cere Biogen să facă teste clinice post-autorizare pentru a verifica beneficiile clinice ale medicamentului", a precizat Agenţia americană. "Dacă medicamentul nu funcţionează aşa cum este prevăzut, putem lua măsuri pentru a-l retrage de pe piaţă". 

Aproape 6 milioane de americani trăiesc cu Alzheimer, care constituie a şasea cauză de deces în SUA, dar rămâne o boală contra căreia cercetarea stagnează de decenii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.