Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost scăpată de sub control pentru scurt timp, joi, după ce un nou sosit modul de cercetare rusesc a declanşat accidental propulsoarele la câteva ore după ce andocase, au anunţat oficialii NASA.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Timp de 47 de minute, ISS a pierdut controlul orientării sale, după ce declanşarea a modificat configuraţia normală a complexului orbital.

Poziţia staţiei este esenţială pentru a obţine energie prin panourile solare şi pentru comunicaţie. Comunicarea cu centrul de la sol a fost întreruptă de asemenea de două ori timp de câteva minute.

Controlorii de zbor au recâştigat controlul folosind propulsoarele altor componente ruseşti de pe staţie pentru a îndrepta complexul, iar acum acesta este stabil şi în siguranţă, a transmis NASA. 

„Nu am remarcat vreo pagubă”, a spus managerul programului Staţiei Spaţiale, Joel Montalbano, într-o conferinţă. „Echipa nu s-a aflat în niciun moment în pericol imediat”.

El a precizat că echipajul nu a simţit vreo mişcare în tot acel timp. NASA a spus că staţia s-a mutat 45 de grade în afara poziţiei. Complexul nu s-a învârtit nicio clipă, a adăugat purtătorul de cuvânt al NASA, Bon Jacobs.

Şeful misiunii umane a NASA, Kathy Lueders, a punctat că a fost „o oră destul de palpitantă”.

Incidentul a făcut ca NASA să amâne din nou un zbor test pentru capsula Boeing, care era programat pentru vineri după-amiază din Florida. 

Laboratorul de 22 de tone Nauka al Rusiei a ajuns joi, după opt zile de la lansarea din Baikonur (Kazahstan). El va oferi mai mult spaţiu pentru experimente ştiinţifice şi pentru echipaj. Trimiterea lui pe ISS a fost amânată de mai multe ori din cauza unor probleme tehnice. Iniţial, trebuia să ajungă pe staţie în 2007.

Oficialii ruşi au minimalizat incidentul. Dmitri Rogozin, şeful Roscosmos, a scris pe Twitter: „Totul e în ordine pe ISS. Echipajul se odihneşte, ceea ce vă sfătuiesc şi pe voi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.