Spectacolul „TOC TOC”, după textul scris de Laurent Baffie, care a stat şi la baza filmului spaniol omonim lansat în 2017, va avea premiera vineri la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comedia despre un grup de pacienţi cu TOC (tulburare obsesiv-compulsivă), scrisă de dramaturgul şi actorul francez Laurent Baffie, va fi prezentată publicului vineri şi sâmbătă, de la ora 19:00, în Sala Mare „Amza Pellea”.

„TOC TOC” a avut prima reprezentaţie la Paris, în 2005. În Spania, timp de opt ani, s-au jucat peste 1.500 de reprezentaţii, iar în Argentina, timp de nouă ani, producţia a fost văzută de mai mult de 1,7 milioane de oameni. În 2017, regizorul, producătorul şi scenaristul Vicente Villanueva a adaptat piesa lui Baffie pentru marele ecran.

Regia spectacolului de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova este semnată de Alexandru Boureanu şi Raluca Păun, decorul a fost realizat de Vanessei Beca, iar costumele, de Lia Dogaru.

Distribuţia este alcătuită din Marian Politic, Alex Calangiu, Romaniţa Ionescu, Raluca Păun, Costinela Ungureanu, Claudiu Mihail şi Ramona Drăgulescu.

Acţiunea „TOC TOC” se petrece în cabinetul doctorului Stern, un neuropsihiatru de renume mondial în tulburarea obsesiv-compulsivă. O consultaţie la renumitul doctor se obţine cu greu, deoarece acesta călătoreşte foarte mult.

Coprolalie (sindromul Tourette), aritmomanie (mania de a face operaţii aritmetice), nosofobie (teama de boală), palilalie (tulburare a vorbirii care constă în repetarea involuntară a unuia sau a mai multor cuvinte dintr-o frază) sunt doar o parte dintre tulburările celor şase pacienţi care se întâlnesc în sala de aşteptare a celebrului doctor. Neuropsihiatrul întârzie, fiind blocat în aeroportul din Frankfurt. După o vreme, pacienţii vor încerca să-şi omoare timpul prin improvizarea unei terapii de grup care îi va situa pe toţi în afara zonei lor de confort, iar fiecare va ajunge să îşi spună propria poveste.

Alexandru Boureanu este actor, regizor, profesor de teatru la Departamentul de Arte al Universităţii din Craiova şi conduce, din 2016, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova. De-a lungul timpului, a urmat o serie de stagii importante: în regie de teatru la Academia de Artă Teatrală din Sankt Petersburg, în domeniul sociologiei culturii/teatru în Elveţia, la Conservatorul din Lausanne, un stagiu la Maison des Cultures du Monde şi la Théâtre de la Tempête, în Paris. La Naţionalul craiovean a semnat regia multor spectacole: „Gaiţele”, de Al. Kiriţescu, „1, 2, 3… Bébé”, de André Roussin, „Occident Express”, de Matei Vişniec, „Înşir-te, mărgărite!”, de Victor Eftimiu, şi „Miroase a pradă”, de Michele Lowe.

Raluca Păun este actriţă a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova din anul 2003 şi a avut o intensă activitate artistică şi în zona teatrului independent, atât ca actor, cât şi ca regizor al spectacolelor produse de Compania Teatrulescu din Craiova. La Naţionalul craiovean a semnat regia producţiilor „Cabina artistelor”, de Arnošt Goldflam, „Legături primejdioase”, de Choderlos de Laclos, „Fata moşului şi fata moaşei”, adaptare de Bogdan Ulmu după basmul lui Ion Creangă, „1, 2, 3… Bébé”, de André Roussin (împreună cu Alexandru Boureanu).

Laurent Baffie s-a născut în Montreuil, oraş aflat la est de Paris. Puţin interesat de studiu, Baffie a părăsit şcoala la 16 ani câştigându-şi existenţa din meserii mărunte, însă a descoperit scena lucrând ca animator într-un club de vacanţă. În jurul vârstei de 20 de ani a început să scrie pentru o emisiune difuzată la Radio France Inter, iar cariera sa artistică a luat o întorsătură decisivă în momentul în care s-a prezentat la un casting de autori pentru emisiunea „La classe”, produsă de Guy Lux la postul francez de televiziune France 3. Laurent Baffie a devenit, de-a lungul timpului, o figură TV proeminentă.

„TOC TOC” a fost publicată în 2005. Spectacolul a avut premiera la Palais-Royal din Paris, avându-i în distribuţie pe Daniel Russo şi Marilou Berry. De altfel, rolul din TOC TOC i-a adus lui Marilou Berry un premiu Molière, pentru „Noua revelaţie teatrală”, în 2006.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.