Spectacolul "Povestea prinţesei deocheate", de Silviu Purcărete, va deschide Jocurile Culturale şi Olimpice din 2020, de la Tokyo, potrivit anunţului Teatrului Naţional "Radu Stanca" Sibiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Sibiu, publicul va putea vedea cel mai nou spectacol creat de Silviu Purcărete pe 8 şi 12 septembrie.

Spectacolul "Povestea prinţesei deocheate" are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, care porneşte de la piesa kabuki a lui Tsuruya Namboku al IV-lea. 

Kabuki este unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez, caracterizat prin rafinament vizual şi o codificare complexă. Teatrul kabuki îşi are originile în scenele senzuale şi comice intepretate de către preoteasa Okuni şi trupa ei de actriţe. Okuni a adaptat stilul de spectacol ritualic practicat în temple, la scenarii cu subiecte laice, de cele mai multe ori deocheate. Succesul pieselor se datora, în principal, scenelor erotice, ceea ce adesea ducea la încăierări între spectatori pe seama actriţelor, care practicau şi prostituţia. Din această cauză, femeilor li s-a interzis să mai joace în spectacolele kabuki, fiind înlocuite de bărbaţi tineri. Douăzeci de ani mai târziu, aceştia au fost, de asemenea, excluşi, în momentul în care s-a descoperit că şi tinerii actori făceau acelaşi lucru. Drept urmare, toate rolurile din spectacolele kabuki au fost jucate de către bărbaţi maturi, potrivit informaţiilor de pe site-ul TNRS. 

Inspirat de această tradiţie teatrală, Silviu Purcărete şi-a propus să realizeze un spectacol european, folosind textul, regulile şi spaţiul kabuki, reinterpretate într-o manieră personală.

Povestea prinţesei Sakura (floare de cireş) a suferit, de-a lungul timpului, mai multe transformări, pornind de la varianta originală care datează din anul 1817, până la cea mai cunoscută dintre variante, din 1967, de la Teatrul Naţional din Tokyo.

Din distribuţie: Ofelia Popii, Iustinian Turcu, Dana Taloş, Adrian Matioc, Diana Văcaru Lazăr, Cristian Stanca, Diana Fufezan, Raluca Iani, Mariana Mihu. Muzica originală este semnată de Vasile Şirli, iar scenografia - Dragoş Buhagiar. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.