Spectacolul "Povestea prinţesei deocheate/ The Scarlet Princess", cu regia şi scenariul semnate de Silviu Purcărete, va avea trei reprezentaţii în Les Halles de Schaerbeek, la Bruxelles, pe 17, 18 şi 19 decembrie, în cadrul Festivalului Europalia România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Spectacolul "Povestea prinţesei deocheate" are la bază un scenariu original, semnat de Silviu Purcărete, care porneşte de la piesa kabuki "Sakura Hime Azuma Bunsho", de Tsuruya Nanboku al IV-lea. Kabuki este unul dintre cele mai importante stiluri de teatru japonez, caracterizat prin rafinament vizual şi o codificare complexă.

Inspirat de această tradiţie teatrală, Silviu Purcărete a făcut un spectacol european, folosind textul, regulile şi spaţiul kabuki, reinterpretate într-un stil cu totul personal. Povestea debutează în momentul în care Seigen, stareţul unui templu, se îndrăgosteşte de tânărul său discipol, Shiragiku. Fiind condamnaţi la o viaţă de iubire imposibilă, preotul şi ucenicul său hotărăsc să se sinucidă. Tânărul moare, preotul supravieţuieşte. 17 ani mai târziu, când Prinţesa Sakura vine la templu pentru a se călugări, Seigen recunoaşte în ea reîncarnarea feminină a lui Shiragiku şi se îndrăgosteşte din nou.

"Povestea prinţesei deocheate" abundă în istorii de dragoste obsesivă, crime, reîncarnări şi răzbunare. "Este cel mai important proiect teatral pe care România îl are în Europalia, o confirmare a calităţii spectacolelor puse în scenă la teatrul din Sibiu", a spus Mirel Taloş, preşedintele interimar al Institutului Cultural Român, care este coordonatorul participării României ca ţară invitată la ediţia 2019 a festivalului Europalia.

Spectacolul, puternic vizual, cu o scenografie spectaculoasă, cu oglinzi argintii, semnată de Dragoş Buhagiar, preia aceste teme şi construieşte, cu umor şi autoironie, o imagine efervescentă a dialogului dintre cultura europeană şi cea japoneză.

"După ce va fi prezentat în luna decembrie a acestui an la Bruxelles, spectacolul «The Scarlet Princess» va avea un amplu turneu în Japonia în anul 2020, unde va deschide şi Jocurile Culturale şi Olimpice. Suntem bucuroşi că recunoaşterea naţională a spectacolului, prin premiile Uniter, este dublată de o recunoaştere internaţională prin invitaţiile la Festivalul Europalia şi la Jocurile Olimpice”, a declarat Constantin Chiriac, directorul Teatrului Naţional "Radu Stanca" din Sibiu.

Spectacolul, cu muzica semnată de Vasile Şirli, a primit trei premii Uniter la gala din acest an. Producţia a fost desemnată "cel mai bun spectacol", actriţei Ofelia Popii i-a fost decernat premiul Uniter pentru "cea mai bună actriţă în rol principal" (pentru rolurile Seigen şi Shinnobu Sota) şi Dragoş Buhagiar a primit premiul pentru "cea mai bună scenografie".

"Este o bucurie să prezentăm acest spectacol publicului din străinătate şi să participăm la Festivalul Europalia. Spectacolul va fi supratitrat în engleză şi în franceză, la cele trei reprezentaţii din luna decembrie de la Bruxelles", a precizat scenograful Dragoş Buhagiar.

Din distribuţie fac parte: Ofelia Popii, Iustinian Turcu, Dana Taloş, Adrian Matioc, Diana Văcaru Lazăr, Cristian Stanca, Diana Fufezan, Raluca Iani, Mariana Mihu, Adrian Neacşu, Pali Vecsei, Vlad Robaş, Veronica Popescu, Cristina Stoleriu, Alexandru Malaicu, Codruţa Vasiu, Serenela Mureşan, Johanna Adam, Cristina Ragos, Cendana Trifan, Oana Marin, Veronica Arizancu, Arina Ioana Trif, Fabiola Petri, Gabriela Pîrliţeanu, Ioana Cosma, Cristina Blaga, Ştefania Marola, Eduard Pătraşcu, Mihai Coman, Viorel Raţă, Liviu Vlad, Cătălin Neghină, Ştefan Tunsoiu, Andrei Gîlcescu, Alin Turcu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.