„Povestea Iei”, un spectacol multimedia complex şi original dedicat aniversării a 160 de ani de Diplomaţie românească precum şi sărbătoririi Zilei Naţionale a României, va fi prezentat de Opera Naţională Bucureşti miercuri, de la ora 19.30, la Sala Mare a UNESCO din Paris.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul constituie o importantă oportunitate de promovare a imaginii ţării noastre, precum şi de reafirmare a ataşamentului său faţă de multilateralism şi de valorile şi principiile Naţiunilor Unite.

„Am fost întotdeauna preocupat de promovarea muzicii româneşti, iar în această toamnă am avut mai multe ocazii de a demonstra acest lucru. Dar acest spectacol extraordinar, în care ansamblurile Operei Naţionale Bucureşti vor reveni pentru prima oară la Paris după ... 57 de ani, este un moment simbolic. Vom avea ocazia de a prezenta, în faţa unui public multinaţional, atât muzică orchestrală românească sau inspirată de folclorul românesc, cât şi o lucrare în primă audiţie absolută semnată de Dan Dediu, care va reprezenta coloana sonoră live a baletului original creat de Gigi Căciuleanu, un nume major al artei coregrafice româneşti, binecunoscut publicului parizian”, a declarat Daniel Jinga, directorul general al ONB. 

Spectacolul „Povestea Iei/ La blouse enchantée/ The Magic Blouse” va avea două părţi, una orchestrală şi una coregrafică. Programul orchestral introductiv este axat pe punerea în evidenţă a valorilor muzicale tradiţionale româneşti în prelucrări diverse, conţinând de la „Hora mărţişorului” sau „Cântece româneşti” de Tiberiu Brediceanu, la „Şase dansuri româneşti” de Béla Bàrtok, cu Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijorul Daniel Jinga şi soprana Teodora Gheorghiu. Regia poartă semnătura lui Alexandru Nagy.

Partea coregrafică a serii constă într-un spectacol realizat de Gigi Căciuleanu pe o muzică originală compusă special pe această temă de compozitorul Dan Dediu, unul dintre cele mai importante nume ale componisticii româneşti actuale, ce va fi prezentat ca balet cu muzică orchestrală live pe scenă, cu Baletul şi Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijor Daniel Jinga. Scenografia, costumele şi spaţiul vizual au fost concepute de Viorica Petrovici, design proiecţii Dilmana Yordanova, light design Cristian Simon, asistentă coregrafie Lelia Marcu-Vladu - o producţie a Operei Naţionale Bucureşti în parteneriat cu Fundaţia Art Production şi cu sprijinul JTI.

Compozitorul Dan Dediu, despre experienţa lucrului la acest spectacol: „Cum să transpui în sunete, gesturi, culoare şi lumină un veşmânt şi totodată un talisman ca ia? Aceasta a fost provocarea pe care am acceptat-o, întreaga echipă a acestui proiect. Ne-am cufundat, fiecare, în frumuseţea tradiţiei culturale româneşti ca într-un ocean: am cules câteva suveniruri de pe fundul acestui ocean şi le-am adus pe uscat, apoi le-am studiat, incorporat şi stilizat într-o construcţie inedită. A ieşit ceva cu totul nou, exprimând configuraţia sufletească şi mentală a actualităţii”.

Coregraful Gigi Căciuleanu, despre „Povestea Iei/ La blouse enchantée/ The Magic Blouse”: „Când dansezi, vorbeşti în alte limbi şi te adresezi oamenilor din sală nu pe limba lor maternă, nu pe limba ţării unde eşti ci... pe limba lui corporală. Pe limba lui tainică, pe limba lui misterioasă şi, în acelaşi timp, foarte accesibilă, aproape animalică. Aici se caută şi se găseşte, câteodată, când îţi merge bine şi îl apuci pe Dumnezeu de un picior, această joncţiune între animal şi înger, care trece prin noi. Plecăm de la această factură a corpului uman şi, în acelaşi timp, ne ducem prin dans, prin mişcare, mai departe, spre orice limită posibilă, spre îngeresc, spre inefabil, spre spiritual… Deci, din nou, acest joc între concret şi abstract”.

Proiectul este realizat pornind de la o idee de Ovidiu Miculescu. După prezentarea sa la UNESCO, evenimentul va fi reluat şi în România, pe scena Operei Naţionale din Bucureşti, fiind inclus ulterior în stagiunea acesteia.

Demeter András, secretar de stat Ministerul Culturii: „Care dintre poveştile nemuritoare poate fi mai adecvată pentru promovarea muzicii româneşti – atât a muzicii orchestrale, cât şi a celei contemporane, prin compoziţie şi coregrafie în primă audiţie/vizionare absolută – într-o scenografie, costume şi un  spaţiu vizual inspirate de  frumuseţea tradiţiilor culturale autentice, în cadrul unei producţii create în parteneriat public-privat pentru celebrarea celor şaisprezece decenii de diplomaţie românească, sub auspiciile Zilei Naţionale a României... decât „Povestea Iei”? O poveste care leagă comunităţile din România şi pe cele din disapora cu comunitatea internaţională – fiind, de mult timp, parte a instrumentarului diplomatic informal. Este o onoare pentru Ministerul Culturii să fie promotorul acestui proiect, găzduit cu generozitate de UNESCO”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.