Spectacolul de teatru "Mioriţa" al companiei timişorene Auăleu se va juca joi, de la ora 20.30, în aer liber, în curtea interioară a Institutului de Romanistică al Universităţii din Viena.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Mioriţa", o adaptare hipnotizantă a celei mai semnificative opere populare româneşti. În balada cu peste o sută de versiuni, conflictul este centrat pe trei păstori, dintre care unul află de la o mioară că ceilalţi intenţionează să îl omoare şi să îi ia turma. Adaptarea teatrală extrage balada din zona poetică şi de folclor şi o transpune la intersecţia a două medii: muzica contemporană şi masca de teatru. Apelând la artişti de black metal (Sol Faur, ex-membru al Negură Bunget, în prezent membru al Dordeduh), percuţionişti de operă şi actori ai Auăleu Timişoara, proiectul non-verbal "Mioriţa" adaptează una din versiunile mai puţin cunoscute ale baladei, cea din Banat. În această variantă, victima renunţă la a se lamenta, ia atitudine şi se revoltă înainte de a fi asasinată.

Omorul rămâne punctul de maximă tensiune, în legătură cu tema “mireasa lumii”, moartea fiind văzută ca o întoarcere a trupului în natură.

Distribuţia: Ionuţ Marian Pîrvulescu, Ioan Codrea, Armand Iftode, Cristian Popescu, Norbert Lovasz, Ovidiu Mihăiţă, Christine Cizmaş.

„Veniţi mulţi, locuri puţine”, este un motto care defineşte perfect Auăleu. Înfiinţat în 2005, este unul dintre puţinele teatre independente din România. În cei 18 ani de existenţă, trupa a jucat în case părăsite, bodegi, cluburi, beciuri, sub poduri, în corturi militare, pieţe, hoteluri, scene improvizate, parcuri, şi s-a impus ca un actor cultural din oraşul de pe Bega, recunoscut ca atare pe plan


naţional şi internaţional.

Prezentarea spectacolului "Mioriţa" la Viena este organizată de Institutul Cultural Român de la Viena în parteneriat cu Institutul de Romanistică al Universităţii din Viena.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.