Premiera spectacolului "În cădere liberă", de Oleg Bogaev, montare semnată de Alexandru Maftei la Teatrul Nottara, va avea loc vineri, de la ora 19.30, la Sala "George Constantin".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Din distribuţie fac parte Lucian Pavel, Vali Pena, Arcadie Rusu, Ciprian Chiricheş/ Cristian Ioniţă, Adrian Văncică/ Liviu Cheloiu, Bogdan Dumitrescu, Sorin Cociş, Ioana Calotă/ Teodora Calagiu, Laura Anghel, Dana Voicu. 

Decorul este semnat de Andrada Chiriac, costumele aparţin Brânduşei Ioan, iar mişcarea scenică a fost coordonată de Arcadie Rusu.

Un necunoscut este lovit de o mașină, în pustiu. Cei vinovați îl lasă acolo. Pleacă mai departe, sperând că nu vor fi prinși vreodată. Alții îl descoperă pe necunoscutul rănit, dar nici ei nu îi oferă ajutor. Această poveste se repetă în fel și chip, cu diverse personaje care, din diferite motive, trec peste sau pe lângă necunoscut fără să-l ajute. La un moment dat, identitatea necunoscutului ne este destăinuită. El nu este un om oarecare. Şi cu toate astea, nimeni dintre cei ce trec pe lângă el nu îl ajută. Acesta este pe scurt discursul dramaturgului Oleg Bogaev în piesa sa "Dawn way" (În cădere liberă).

"Trăim într-o lume din ce în ce mai indiferentă faţă de suferinţa aproapelui. Lipsa noastră de compasiune ne face să ratăm ocazia de a deveni mai buni. Ne trăim vieţile în fugă, neatenţi la cei din jurul nostru. Drumul metaforic pe care personajele piesei lui Oleg Bogaev se grăbesc spre o destinaţie măruntă este şi al nostru, cel de toate zilele. Întâlnirea acestor personaje cu un necunoscut enigmatic pare să declanşeze reacţii din cele mai diverse. Aceştia ajung să îşi vadă mai clar propriile probleme, neîmpliniri şi nemulţumiri sau, dimpotrivă, le ignoră în continuare, orbiţi parcă de propriul ego. Situaţiile comice îşi găsesc până la urmă înţelesul profund, iar cele care debutează dramatic au şi umor discret - o combinaţie pe care am împrumutat-o chiar din viaţa reală. Cine este necunoscutul şi care sunt poveştile tuturor celor care îl întâlnesc veţi afla într-un spectacol plin de poezie, susţinut de partituri actoriceşti remarcabile", spune Alexandru Maftei. 

Oleg Bogaev s-a născut în 1970, în oraşul Sverdlovsk, actualul Ekaterinburg, din Rusia. A crescut într-o perioadă în care Războiul Rece lăsa loc Perestroikăi, în timpul trecerii de la decăderea unui imperiu la naşterea unei noi societăţi.
Bogaev a început să scrie în adolescenţă, sub impulsul a două tragedii, cum spune el: prima iubire şi moartea tatălui său. Iniţial a scris poezii şi povestiri. A lucrat în teatru ca scenograf şi a început să scrie piese după ce a descoperit universul operei lui Harold Pinter.

Bogaev a scris peste 30 de piese, cea mai cunoscută fiind "Poşta naţională din Rusia", pentru care a câştigat, în 1997, Premiul Anti/Booker, precum şi Premiul pentru "cea mai bună piesă" la Festivalul Masca de Aur. Piesa a fost prezentată, în premieră, printr-un spectacol-lectură în 1997, la Festivalul Lyubimovka al Tinerilor Dramaturgi.

Bogaev spune că tumultul social din ultimele decenii este stimulator pe plan artistic: "Rusia este locul potrivit pentru un dramaturg, cu toate conflictele ei, destinele frânte, speranţele zdrobite şi ciocnirile de idei, lucruri pe care le-am văzut şi le-am trăit eu însumi".

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.