Spectacolul „Carmen” de Georges Bizet, în regia Marinei Emandi Tiron, va fi prezentat sâmbătă, 2 octombrie, de la ora 18.30, pe scena Operei Naţionale Bucureşti. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta. Pentru această reprezentaţie publicul spectator o va putea urmări pe mezzosoprana Emanuela Pascu, invitată în rolul titular, şi pe tenorul Teodor Ilincăi în rolul Don José.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Opera „Carmen” reprezintă un caz rar în lumea teatrului muzical. Dacă în ceea ce priveşte alte lucrări părerile pot fi împărţite, în legătură cu „Carmen”, muzicologii şi publicul, elita şi spectatorii din balcon, specialiştii şi necunoscătorii sunt toţi de acord: este o capodoperă. Mai important, această creaţie depăşeşte barierele naţionale. Muzicologii au catalogat-o uneori drept cea mai bună operă compusă vreodată în Franţa, iar după introducerea ei în Rusia, Ceaikovski a prezis că în zece ani va fi cea mai populară lucrare de operă din lume. Filosoful Friedrich Nietzsche a numit-o „una dintre cele mai originale capodopere din literatura de operă”.

Întregul spectacol este, de la primul la ultimul act, o luptă în arenă, la finalul căreia nu există învingători, ci numai învinşi, starea continuă de conflict fiind întreţinută de prestaţia interpreţilor, îndrumaţi de regizoarea Marina Emandi Tiron să redea în forţă emoţiile personajelor.

Una dintre cele mai îndrăgite creaţii de operă din toate timpurile „Carmen” de Georges Bizet reprezintă în prezent o provocare atât pentru regizori, cât şi pentru coregrafii care pun în scenă suita semnată Georges Bizet/ Rodion Şcedrin. Chiar şi cele mai nonconformiste montări, care uneori aduc acţiunea în contemporaneitate, nu pot ocoli atmosfera cu specific spaniol sugerată de muzică. Sonorităţile de inspiraţie folclorică folisite de compozitorul Georges Bizet impun la fiecare punere în scenă prezenţa unor elementa care situează acţiunea la Sevilla, un oraş plin de culoare, zgomot de castaniete şi de paşi flamenco. În acest spirit este construit şi spectacolul de pe scena Operei Naţionale Bucureşti, în tonuri calde, în care abundă nuanţe de galben, portocaliu şi roşu.

Biletele se găsesc pe https://tickets.operanb.ro/ şi la casa de bilete a Operei Naţionale Bucureşti (program luni - duminică între orele 10.00 - 13.00 şi 14.00 - 19.00).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.