Premiera românească a spectacolului „Candid”, de Leonard Bernstein, operetă comică ce a avut premiera mondială în 1999 la Royal National Theatre, Londra, va avea loc vineri, de la ora 19.00, la sediul Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian” din Bulevardul Octavian Goga nr.1. Evenimentul face parte din seria Bucureşti Creativ a Festivalului Internaţional „George Enescu”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Operetă comică în două acte, „Candid” este bazată pe satira inocenţei, optimismului şi a lecţiilor neaşteptate de viaţă. Partitura legendarului Leonard Bernstein nu este decât vârful aisbergului când vine vorba de „Candid” şi de teatralitatea sa. Text este adaptat de Hugh Wheeler. 

Candid este izgonit de acasă, trimis cu forţa în armată, adus în faţa Inchiziţiei, deposedat de orice avere, naufragiat pe o insulă pustie şi separat mereu de adevărata sa iubire - Cunegonda. Şi pe ea o urmăresc nenumărate ghinioane, inclusiv - dar fără a se limita la - prostituţie, căsătorie forţată cu un om înstărit, chiar şi sclavie. Cu toate acestea, totuşi, amândoi încearcă să-şi amintească lecţiile dragului lor tutore, Dr.Pangloss: “Totul este spre bine în cea mai bună din lumi”.

Elementele versiunii originale din 1953 - rescrise şi reconcepute - au fost adăugate sau modificate în această versiune nouă într-un efort de a crea o variantă uşor reinventată a clasicului Candid, care presupune şi o importantă contribuţie feminină.

Întorcându-ne cu fiecare filă spre realitatea tristă a contradicţiilor unei societăţi marcate de stagnare, scris cu arta subtilă a sarcasmului necruţător faţă de putreziciunea omenirii şi a unei orânduiri sociale perimate, „Candid” nu este doar capodopera romanului filozofic, ci şi una dintre marile înfăptuiri ale literaturii universale.

Regia este semnată de Andrei Munteanu, al cărui parcurs profesional arată iubirea sa pentru teatrul muzical. A realizat studiile de master la Academia Italiană pentru Operă din Verona şi a colaborat în acea perioadă cu regizorul Franco Zeffirelli, colaborare pe care o descrie ”scurtă, dar eficientă”, când a participat la reluările spectacolelor lui Zeffirelli, “Carmen”, respectiv “Aida”, la teatrul Arena di Verona.

A continuat cu debutul, în 2013, la Teatrul Evreiesc de Stat din Bucureşti, unde a montat peste 12 spectacole printre care şi musicalurile: “Stele Rătăcitoare” (spectacol prezentat la New York în 2014), “Marienbad” şi “Scripcarul pe acoperiş”. Printre spectacolele montate la teatrul E. R. Kaminska din Varşovia este şi musicalul “Povestiri Biblice”, (spectacol prezentat la New York în 2018).

Echipa artistică este completată armonios de nume precum Constantin Adrian Grigore, respectiv Alexandru Ilie (conducerea muzicală), Cătălin Ionescu Arbore (decor), Unda Popp (costume), Bogdan Boantă şi Andra Gheorghe (coregrafie), precum şi Aurel Muraru (dirijor cor).
Informaţii despre stagiunea 2021-2022, cât şi calendarul spectacolelor şi evenimentelor desfăşurate la Teatrul Naţional de Operetă şi Musical “Ion Dacian” le puteţi afla de pe site-ul oficial: www.opereta.ro, de pe pagina de Instagram opereta.ro, sau de pe pagina de Facebook a teatrului: OperetaIonDacian.

Biletele pot fi achiziţionate atât online de pe site-urile www.opereta.ro  şi www.startickets.ro, precum şi de la casa de bilete aflată în incinta teatrului din Bulevardul Octavian Goga, nr.1, sector 3.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.