Premiera spectacolului "Bolta cerească" de Lucy Kirkwood, va avea loc în data de 10 decembrie, de la ora 19.30, la Sala Atelier a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale" din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Piesa regizată de Gelu Colceag spune o poveste plină de suspans, despre o condamnare, în Marea Britanie a secolului XVIII, pe care autoarea o transformă într-un comentariu relevant şi acut asupra societăţii de astăzi, asupra prejudecăţilor, inegalităţii, discriminării şi luptei pentru putere.

Deşi admiratoare convinsă a filmului lui Sidney Lumet, Lucy Kirkwood respinge din start orice asemănare cu faimosul „12 oameni furioşi”, chiar dacă şi piesa ei tratează vinovăţia unei persoane în jurul căreia se strâng alte 12 - toate femei, numite la acea vreme matroane (femei respectabile, măritate, mame şi moaşe iscusite).

Într-o perioadă în care femeile erau definite doar de rolul lor de mame sau de soţii, atunci când Sally Poppy este condamnată la spânzurătoare, într-un mic orăşel britanic este întrunit un „juriu de matroane”. Verdictul vinovăţiei fusese dat, dar de matroane depinde dacă sentinţa ei va fi moartea sau deportarea - în cazul în care se constată că acuzata este însărcinată. Aceasta era singura instanţă în care femeile aveau dreptul de a decide.

Ceea ce o interesează pe scriitoare este să pătrundă viaţa intimă a fiecăreia dintre ele, cu detalii neaşteptate şi secrete proprii feminităţii, cu dorinţe, frustrări şi ambiţii. "Bolta cerească" redă cu fineţe psihologică aceste taine, observând „cât e de complicat este să simţim empatie pentru celălalt şi cum sistemul patriarhal încearcă să anuleze empatia. Pentru că e mai uşor să etichetezi şi să pui oamenii în categorii, iar în felul acesta deciziile dificile pot fi luate mai uşor”, declara Kirkwood, pentru The Play Podcast, în 2021.

"Bolta cerească" este o piesă de o magnifică amploare, profunzime şi complexitate” (Financial Times). Şi poate chiar mai mult de atât, „aceasta este istoria nescrisă a experienţei materne, transmisă cu o candoare revigorantă, ca de surori care se încurajează una pe alta, şi asta este extraordinar (Telegraph), piesa „forţează în permanenţă limitele, înălţându-şi obraznic privirea către cer” (exeuntmagazine.com). „Mai presus de orice, aici e vorba despre poveşti. Poveşti care ni se dezvăluie treptat, cu unele revelaţii personale, ţesute în textura istoriilor acestor femei, având o profundă relevanţă contemporană. Această piesă este, dincolo de însemnătatea subiectului, de multe ori amuzantă, iar spre final, extrem de emoţionantă” (whatsonstage.com).

În decorul lui Ştefan Caragiu şi costumele Lilianei Cenean, evoluează cele 16 personaje ale spectacolului, dintre care 13 sunt întruchipate de actriţe.

În distribuţie: Aylin Cadîr/ Alexandra Sălceanu, Tania Popa, Ilinca Goia, Mirela Oprişor, Erika Băieşu, Medeea Marinescu, Raluca Petra/ Magda Catone, Ana Ciontea, Rodica Ionescu, Carmen Ungureanu, Brânduşa Mircea, Victoria Dicu, Lamia Beligan, Marius Rizea, Mihai Calotă, Daniel Hara/ Mihai Munteniţă, Marcela Mateescu. La realizarea spectacolului contribuie şi sound designul semnat de Călin Grigoriu, dansul scenic al Roxanei Colceag, precum şi light designul îngrijit de Bogdan Golumbeanu şi Laurenţiu Iordache.

Următoarea reprezentaţie va avea loc pe data de 29 decembrie, de la ora 19.30. Biletele se pot procura de la Casa de bilete a TNB, precum şi online, pe platforma mystage.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.