Spectacole, concerte, proiecţii de film şi expoziţii sunt organizate de Ziua Europei de reprezentanţele Institutului Cultural Român la Praga, Bruges, Luxemburg, Tel Aviv, Madrid, Chişinău.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ziua Europei este o sărbătoare anuală a păcii şi unităţii în Europa. Pentru Uniunea Europeană, această zi, sărbătorită pe 9 mai, este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declaraţia istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman, considerată a fi piatra de temelie a UE. 

ICR Praga susţine promovarea artiştilor români în cadrul a două evenimente

Cu ocazia festivităţilor organizate de Ziua Europei de către Reprezentanţa Comisiei Europene în Republica Cehă şi în contextul marcării de către Ambasada României în Republica Cehă a 15 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, în ziua de 9 mai, ora 18.20, la Střelecký Ostrov, va avea loc concertul formaţiei româneşti Moonlight Breakfast. Ambasada României în Republica Cehă va prezenta la standul său broşuri turistice, materiale informative şi produse româneşti. 

Imaginea României, văzută prin ochii tinerilor călători cehi Lukáš Socha şi Viktorka Rys, va putea fi descoperită în cadrul dezbaterilor cu tema „Călătorie în România” şi „Arcul Carpaţilor, plimbare spre Banat”, organizate de Reprezentanţa Comisiei Europene în Republica Cehă. 

Tot luni, ora 17.30, în parcul Kampa va avea loc vernisajul expoziţiei „Nature Future - young European photography”, în prezenţa artiştilor şi curatorilor. În cadrul acesteia vor fi prezentate, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Praga, fotografii ale Ioanei Cîrlig, din seria „Accept all happiness from me”. 

Concert de gală ConTempo, la Sala de Concerte a Primăriei din Damme - Bruges

Ansamblul ConTempo va susţine concertul de gală „Cello Vision's Travelling - Connecting Europe” luni, 9 mai, cu ocazia Zilei Europei, la Sala de Concerte a Primăriei din Damme - Bruges, Belgia. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Bruxelles şi Ambasada României în Regatul Belgiei, cu sprijinul primăriei din Damme - Bruges şi al Consulului Onorific al României la Bruges, domnul Joeri Beuren.

Proiectul combină tradiţia europeană profundă şi autentică a muzicii de cameră cu o abordare inovatoare, o fuziune artistică multimedia care prezintă, într-un spectacol incendiar şi proaspăt, muzică din Europa sau conectată la Europa, de la George Enescu la Queen, de la Bach la Bono/U2, de la Paganini la Piazzolla, de la rock la world music, de la muzică clasică la dans, de la muzică contemporană la visuals, din România în Belgia sau în Ucraina şi în întreaga Europă.

Elementele vizuale live şi preînregistrate din spectacol funcţionează ca un catalizator, asigurând legătura dintre coregrafie şi muzică, creând astfel un dialog unic între ecran şi spectacolul live de pe scenă, „îmbarcând” publicul într-o călătorie în care muzica este completată de imagini unice, cu o „dansatoare de stradă” care îşi urmează destinul.

Mihai Zgondoiu, prezent la Esch2022 - Capitală Culturală Europeană

60 de standuri ale misiunilor diplomatice, instituţiilor europene şi autorităţilor locale vor fi amplasate, în Place de l'Hotel de Ville şi Place de la Résistance din oraşul Esch-sur-Alzette, în cadrul evenimentului Esch2022-Capitală Culturală Europeană. În cadrul acestui amplu eveniment de diplomaţie culturală, la standul României, va fi prezentată luni, 9 mai, expoziţia „Predicţiile Pământului. Despre gândirea şi practica ecologică”, prin intermediul unui film şi al unor prelegeri susţinute de curatorul Mihai Zgondoiu. 

„Reeducarea de la Piteşti. Drama unei generaţii”, proiectat la Universitatea CEU San Pablo

Un film ce sintetizează cele şase episoade ale serialului „Reeducarea de la Piteşti. Drama unei generaţii”, despre fenomenul reeducărilor practicate în România anilor '50 - '60, realizat de Lucia Hossu Longin, la TVR, va fi proiectat marţi, 10 mai, ora 19.00, la Universitatea CEU San Pablo din Madrid. Filmul va fi prezentat de prof.univ.dr. Ilie Popa, preşedintele Filialei Argeş a Fundaţiei Culturale MEMORIA, iar despre „Experimentul Piteşti” vor vorbi istoricul José Luis Orella, profesor titular de Istorie Contemporană la Universitatea CEU San Pablo, doctor în Istorie Contemporană şi în Drept Public, şi Fernando Lostao, director al Fundaţiei Culturale Ángel Herrera Oria.

În Israel - evenimente culturale de solidaritate cu Ucraina

Ca urmare a situaţiei internaţionale şi a conflictului din Ucraina, celebrarea Zilei Europei în Israel include o componentă culturală care reliefează sprijinul Delegaţiei UE şi al ţărilor membre pentru poporul ucrainean. Manifestarea se desfăşoară joi, 12 mai, ora 19.30, într-un nou format outdoor, la Amfiteatrul Wohl din parcul HaYarkon din Tel Aviv.
Programul ediţiei din acest an va include un concert de deschidere susţinut de trupa LELÉKA, un cvartet internaţional de jazz condus de solista ucraineană Viktoria Leléka, urmat de evenimentul principal al serii, concertul Ivri Lider, cunoscut artist israelian de muzică pop-dance. Participarea trupei LELÉKA la eveniment are loc cu sprijinul Delegaţiei UE şi al reprezentanţelor diplomatice ale statelor membre, România fiind reprezentată de ICR Tel Aviv şi Ambasada României în Statul Israel.

Prezenţă românească în cadrul manifestărilor organizate în Republica Moldova

Joi, 12 mai, de la ora 16.00, la Sala cu Orgă din Chişinău, va fi prezentat un concert susţinut de Orchestra Naţională de Cameră a Sălii cu Orgă sub bagheta maestrului Cristian Florea şi soliştii Oxana Corjos (pian),  Petru Pane, (clarinet). În program: Concertul pentru pian în La minor, op.54 de Robert Schumann, Concertul pentru clarinet de Aaron Copland, Creaţii orchestrale semnate de compozitorii români Sigismund Toduţă şi Ion Dumitrescu.

De asemenea, pelicula „Întregalde”, în regia lui Radu Muntean, va fi proiectată luni, 16 mai, la Centrul de Informare Europeană de la Chişinău, în cadrul Festivalului de Film şi Cultură Europeană, organizat de Delegaţia Uniunii Europene în Republica Moldova. Filmul va mai putea fi urmărit şi în Sala Mare de Festivităţi a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi (Sala Senatului), miercuri, 25 mai. Pe lângă proiecţii de film, pe parcursul festivalului vor fi organizate concerte, conferinţe şi dezbateri pe teme ce promovează cultura şi valorile europene.

Filmul „Întregalde” spune povestea a trei prieteni care se află într-o excursie umanitară de sfârşit de an. Călătorind într-un jeep pe drumurile de munte neasfaltate ale satului Întregalde, întâlnesc un bătrân singur pe care încearcă să-l ajute să ajungă la gaterul unde pretinde că lucrează. Când maşina lor rămâne blocată într-un şanţ în pădure, gaterul se dovedeşte a fi abandonat şi sunt nevoiţi să petreacă noaptea împreună cu bătrânul senil, ideile lor despre empatie şi generozitate încep să fie puse la îndoială.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.