Orchestra Radiodifuziunii din Berlin, cea mai veche orchestră radio a Germaniei, sub bagheta lui Vladimir Jurowski, directorului artistic al Festivalului „George Enescu”, 20 de artişti lirici internaţionali şi proiecţii semnate de Lidia Carmen Vidu vor prezenta, pe 4 septembrie, spectacolul „Femeia fără umbră/ Die Frau Ohne Schatten”, după Richard Strauss.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Evenimentul va avea loc la Sala Palatului, începând cu ora 20.00.

Opera compusă de Richard Strauss, pe un libret de Hugo von Hofmannstahl, a fost considerată de cei doi ca fiind ultima lor „operă romantică”, iar melomanii o asemuiesc, din perspectiva simbolismului, cu „Flautul fermecat” al lui Mozart.

„Die Frau Ohne Schatten” a fost începută înaintea Primului Război Mondial, iar premiera a avut loc cu 100 de ani în urmă.

Regizorul multimedia Lidia Carmen Vidu a transmis: „Libretul e plin de simboluri. Mi-a făcut bine să citesc schimbul de scrisori dintre libretistul Hugo von Hofmannsthal şi compozitorul Richard Strauss. Am intrat parcă în familia lor, în intimitatea lor şi aşa mi-a adus multă relaxare. Dialogul lor are farmec şi de multe ori m-a ajutat să demitizez opera. Cred că acesta este pasul cel mai complicat pentru un regizor sau pentru un interpret: trecerea de la privirea admirativă din exterior, la cea participativă din interior. Dincolo de simboluri, în libret am regăsit teme foarte actuale: feminismul, familia, protestul, sexualitatea. Am recitit «Die Frau Ohne Schatten» la modul foarte personal şi cred că acesta este exerciţiul cel mai sănătos pe care l-am putut face”.

Opera este scrisă pentru 164 de instrumente, include cor şi 20 de personaje, solişti. Sunt folosite instrumente rare, precum armonica de sticlă, orga, maşina de vânt şi de tunete.

Libretul este centrat pe povestea unei împărătese provenite din lumea spiritelor, căsătorită cu un rege uman. Ea trebuie să îşi găsească o umbră, altfel va fi nevoită să părăsească tărâmul oamenilor, iar soţul ei se va transforma în stană de piatră. Decide în ultima clipă să nu apeleze la această soluţie, acceptând consecinţele ce decurg din această hotărâre. Finalul poveştii este unul plin de semnificaţii şi încărcat de simboluri, ca de altfel întreaga lucrare.

Ediţia 2019 a Festivalului Internaţional „George Enescu” include un total de 14 opere în concert, trei dintre acestea fiind însoţite de elemente multimedia.

Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” va avea loc în perioada 31 august - 22 septembrie, în unsprezece oraşe din ţară.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.