Premiera spectacolului „Richard al III-lea” după William Shakespeare, în regia lui László Bocsárdi, producţie ce îl are în rolul principal pe Sorin Leoveanu, va avea loc la finalul celei de a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional Shakespeare de la Craiova, fiind o coproducţie a Teatrului Naţional „Marin Sorescu” din Craiova şi a Festivalului Internaţional Shakespeare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Richard al III-lea” va avea primele reprezentaţii în 28 mai, ora 22:00, şi în 29 mai, ora 19.00, în Valletta Towers, Sala R3 (Strada Al. Macedonski 71), o fostă hală industrială convertită în hub cultural pe toată durata Festivalului Internaţional Shakespeare.

„Richard al III-lea” este cel de-al cincilea spectacol pe care Lászlo Bocsárdi îl montează la Naţionalul craiovean, după Năzdrăvanul occidentului de Jh. M. Synge (2001), „Avarul” de Molière (2004), şi marile spectacole „Familia Tót” de Örkény István, (2013) şi „Caligula” de Albert Camus (2011). Pentru spectacolul „Caligula”, Lászlo Bocsárdi a primit Premiul UNITER pentru cea mai bună regie iar Sorin Leoveanu - Premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal.

De altfel, regizorul Lászlo Bocsárdi declară că Sorin Leoveanu este actorul său favorit: au lucrat împreună 5 spectacole, printre care Bulgakov 17 după „Maestrul şi Margareta” la Teatrul Naţional Târgu Mureş (2017), Neînţelegerea de Albert Camus, Teatrul German de Stat, Timişoara, Hamlet de William Shakespeare, Teatrul Metropolis, Bucureşti, 2009.

„Richard al III-lea” după William Shakespeare, în traducerea şi dramaturgia Cristei Bilciu îi are în distribuţie, alături de Sorin Leoveanu, pe Dan Rădulescu, Vlad Udrescu, Iulia Colan, Cosmin Rădescu, Adrian Andone, Mirela Cioabă, Theodora Bălan, Raluca Păun, Iulia Lazăr, Angel Rababoc, Petri Ştefănescu, Dragoş Măceşanu, Marian Politic, Ştefan Cepoi, Nicolae Vicol şi Ovidiu Cârstea, Robert Vladu, Mihai Alexandru Purcaru, Elena Ianichi, Roxana Mutu, Irina Danciu, Ioana Andone, Andreea Boldeanu, Claudia Dinu, Gloria Mihail, Mircea Mogoşeanu, Andrei Stanciu.

Decorul poartă semnătura lui József Bartha, costumele sunt semnate de Zsuzsanna Kiss, coregrafia - Noemi Bézsan,  muzica - Magor Bocsárdi, video - András Rancz, light design - Bányai Tamás.

„Richard al III-lea este un personaj mitologic, el trăieşte în sufletul nostru asemenea lui Falstaff, Hamlet - şi a celorlalţi nemuritori. Acest personaj halucinant este un comediant de groază al istoriei. Un jucător elementar.  Într-o lume care nu mai poate fi interpretată din punct de vedere moral, o creatură gânditoare se decide să devină “un ticălos”. Să fim însă sinceri: prin luarea acestei decizii el manifestă o libertate extraordinară, care ne ameţeşte, pentru că a adeverit speranţa noastră că omul e capabil de orice, e atotputernic. Suntem cu toţii vinovaţi şi în acelaşi timp nevinovaţi. Ce decizie putem să luăm în această situaţie? Richard este un ticălos până în măduva oaselor, deci este singurul om cu adevărat modern”, spune László Bocsárdi, regizorul spectacolului. 

László Bocsárdi este unul dintre cei mai apreciaţi regizori care activează în România. A absolvit Academia de Artă Teatrală din Târgu Mureş la clasa profesorului Tompa Gábor, în 1995. A colaborat cu majoritatea teatrelor importante din ţară, precum şi cu teatre importante din Ungaria şi a fost distins cu numeroase premii: Premiul Jászai Mari pentru activitatea artistică, acordat de Ministerul Culturii din Ungaria, 2003; Premiul Naţional Pentru Regie al Ministerului Culturii şi Cultelor din România pentru spectacolul Romeo şi Julieta, 2003; Premiul UNITER pentru regia spectacolului Caligula realizat la Teatrul Naţional “Marin Sorescu” din Craiova în 2012; Premiul UNITER pentru regia spectacolul Hamlet, realizat la Teatrul Tamási Áron, Sfântu Gheorghe, în  2014; Premiul UNITER pentru Cel mai bun spectacol, pentru producţia Clasa noastră, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca în 2015.

László Bocsárdi este totodată director al Teatrului Tamási Áron din Sfântu Gheorghe, director al Festivalului Internaţional de Teatru Reflex şi fondatorul trupei de teatru experimental Figura Stúdió din Gheorgheni.

Sorin Leoveanu este unul dintre cei mai talentaţi, profunzi, apreciaţi şi iubiţi actori din România, dovadă fiind rolurile sale memorabile, realizate atât la Teatrul Naţional din Craiova cât şi la Teatrul Naţional din Cluj, Teatrul Bulandra, Teatrul Odeon etc. Leoveanu a debutat sub bagheta maestrului Vlad Mugur la Teatrul Naţional din Craiova în rolul Domnul Ponza din „Aşa este (dacă vi se pare)” de Luigi Pirandello, în 1999. La 27 de ani, regizorul şi mentorul său, Vlad Mugur l-a distribuit în rolul titular din spectacolul „Hamlet” de William Shakespeare, la Teatrul Naţional din Cluj (2001), Leoveanu făcând din această partitură un rol de referinţă pentru istoria teatrului românesc contemporan.  De altfel, cariera lui Sorin Leoveanu a fost adeseori răsplătită cu numeroase premii, nominalizări şi distincţii: multe premii UNITER şi nominalizări pentru rolurile realizate în teatru. De asemenea, pentru rolurile din film a primit numeroase nominalizări la Galele Premiilor GOPO, iar preşedintele României i-a conferit, în 2016, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria D - „Arta spectacolului”.

Pentru spectatorii din Bucureşti, Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova a pus la dispoziţia publicului o navetă culturală pentru reprezentaţia din data de 29 mai - detalii pe www.tncms.ro.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.