Sonda spaţială europeană Rosetta, care şi-a încheiat misiunea, vineri, printr-o prăbuşire controlată pe cometa ”Ciuri”, şi companionul ei din acest periplu spaţial istoric, robotul-laborator Philae, au devenit în ultimii doi ani veritabile staruri ale reţelelor de socializare, amuzându-i pe internauţi şi făcându-i să viseze şi să descopere frumuseţea călătoriilor spaţiale, informează huffingtonpost.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După ce a parcurs aproape 8 miliarde de kilometri în spaţiu şi a escortat cometa 67P/ Ciuriumov-Gherasimenko, supranumită ”Ciuri”, timp de peste doi ani, sonda europeană Rosetta s-a prăbuşit pe nucleul acestei comete, vineri, în jurul prânzului. Rosetta l-a regăsit astfel pe Philae, micul robot-laborator pe care l-a transportat la bordul ei prin spaţiu, înainte ca acesta să realizeze o coborâre istorică pe această cometă, în noiembrie 2014. 

Bogată în peripeţii, această misiune spaţială, începută în 2004 şi creată pentru a înţelege formarea Sistemului Solar, a permis obţinerea unor informaţii ştiinţifice preţioase. De asemenea, misiunea a oferit Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) ocazia de a-i aduce pe scenă pe cei doi protagonişti ai ei, Rosetta şi Philae, deveniţi veritabili eroi pe reţelele de socializare. 

Personificare şi desene animate

Pe Twitter şi YouTube, ESA a publicat cu regularitate noutăţi despre sondă şi robot, personificându-le, făcându-i să se adreseze internauţilor dar şi imaginându-şi dialoguri care ar fi putut să aibă loc între Rosetta şi Philae, cu umor şi familiaritate.

Desene animate, ce explică derularea misiunii şi care oferă chipuri ”amicale” sondei Rosetta şi robotului Philae, au fost de asemenea realizate.

 

Această strategie a contribuit la popularizarea acestui program ştiinţific fără efal, depăşind cercul specialiştilor în astronomie, mai ales după coborârea robotului Philae pe cometa ”Ciuri”. 

”Am atins solul! Iată noua adresă a mea: 67P!”, a ”scris” Philae pe Twitter, pe 12 noiembrie 2014, pentru a-şi anunţa reuşita. Acel mesaj a fost distribuit de peste 34.000 de ori pe Twitter şi a primit peste 18.000 de Like-uri.

”Toată această aventură de explorare a cometei Ciuri nu ar fi putut să fie concepută fără ca Philae şi Rosetta să fie activi” pe reţelele de socializare, a explicat pentru HuffPost Markus Bauer de la ESAC - Centrul european de astronomie spaţială -, cu ocazia primei aniversări a acelei reuşite istorice. Cercetătorul insistă asupra importanţei reţelelor de socializare şi a desenelor animate care ”conferă o existenţă vizuală (sondei Rosetta şi robotului Philae), permiţându-le să ne arate emoţiile lor”.

Aşa cum sublinia şi Markus Bauer, ESA a dorit să comunice cu publicul larg, conferind un caracter uman lui Philae şi Rosettei, pentru a inspira ”simpatie” pentru robot şi sondă, dar şi pentru echipele de cercetători care lucrează la această misiune spaţială:

”Am vrut să împărtăşim cu restul lumii bucuria noastră faţă de acest subiect, faţă de această aventură extraordinară. Dar cum să îi angajăm pe ceilalţi din punct de vedere emoţional? Am decis să punem accentul pe dimensiunea umană a misiunii, pentru că noi credem că oamenii ar putea să simtă speranţa, temerile şi bucuria pe care noi le resimţim, ei ar putea să facă şi o legătură cu propriile lor emoţii, să se implice şi să urmărească misiunea”, a dezvăluit ESA.

Se poate spune că strategia a dat roade. ”Surpriză: pe Twitter, oamenii au devenit mai interesaţi de Philae şi Rosetta decât de fesele lui Kim Kardashian”, afirmau jurnaliştii de la Slate în noiembrie 2014, referindu-se la celebrele fotografii din Paper Magazine care o arătau pe starleta de reality-show complet goală, publicate în aceeaşi săptămână în care Philae a coborât pe cometa ”Ciuri”.

Citând cotidianul The Wall Street Journal, revista Slate explica faptul că Philae ”a generat mai mult entuziasm” pe reţelele de socializare decât fotografiile lui Kim Kardashian, deoarece au existat ”480.000 de mii de mesaje pe Twitter despre cometă, contra 307.782 cu fesele soţiei lui Kanye West”.

În plus, site-ul de analiză Topsy dezvăluia că mesajele despre Philae aveau o tonalitate optimistă, fiind considerate mesaje ”pozitive”.

O misiune plină de urcuşuri şi coborâşuri

Un alt ingredient pentru a implica publicul - dar nu neapărat prevăzut - a fost reprezentat de răsturnările de situaţie prin care a trecut Philae, care i-au speriat pe cercetătorii însărcinaţi cu coordonarea misiunii (dar şi pe restul lumii).

Plasat într-o poziţie inconfortabilă după coborârea pe scoarţa lui ”Ciuri”, fapt care a făcut să planeze dubii asupra capacităţilor sale de a asigura totalitatea programului său ştiinţific, Philae a putut totuşi să lucreze timp de 60 de ore şi să efectueze un foraj de mică adâncime în scoarţa cometei, înainte de ”a adormi”, din cauza epuizării resurselor sale de energie.

”Viaţa mea abia a început, Rosetta. Îţi voi povesti mai multe lucruri despre noua mea casă, cometa #67P, în curând. Dar acum voi dormi puţin”, scriau inginerii care administrează contul de Twitter al robotului Philae, pe 15 noiembrie 2014.

Acel foraj a permis transmiterea unei cantităţi impresionante de date ştiinţifice extrem de preţioase spre sonda Rosetta, care le-a trimis la rândul ei pe Terra. Deja considerată un succes, totuşi misiunea lui Philae nu se încheiase. Deşi specialiştii se aşteptau ca bateriile sale să nu se încarce suficient pentru a-i permite să îşi reia activitatea sau să fie complet distrus când cometa Ciuri urma să se apropie din nou de Soare, micul robot a avut o altă soartă.

”Bună ziua, Terra, mă auziţi”, scria Philae pe Twitter, pe 14 iunie 2015, declanşând zeci de mii de redistribuiri pe Twitter ale mesajului său şi o multitudine de mesaje pline de entuziasm.

”E minunat să te avem din nou printre noi”, ”sunt fericit că te-ai întors”, ”viaţa părea atât de tristă fără tine” - sunt doar câteva dintre reacţiile internauţilor din lumea întreagă. 

Într-o imagine transmisă de ESA, Philae era prezentat în timp ce ”se întindea” şi ”căsca”, după ce ieşise dintr-o ”siestă foarte îndelungată”.

Philae s-a trezit (Foto: ESA/Twitter)
Philae s-a trezit (Foto: ESA/Twitter)

 

”O veste fantastică! Philae s-a trezit”, scria ESA, la rândul ei, pe contul oficial de Twitter.

Apoi, conturile de Twitter operate de Rosetta şi Philae au început un dialog care a simbolizat reluarea comunicaţiilor, ca şi cum cele două dispozitive spaţiale ar fi făcut acest lucru de mai multe ori în trecut. 

”Salut, Rosetta! M-am trezit. Cât timp am dormit?”, întreba Philae. 

”Salut, Philae! Ai avut parte de un somn lung, de aproape 7 luni!, i-a răspuns sonda Rosetta.

”E timpul să trecem la muncă. Dar, mai întâi, trebuie să verific dacă eşti în formă, sănătos şi suficient de cald. Ia-o mai uşor în această perioadă”, a adăugat Rosetta.

”Ok, Rosetta. Sunt încă puţin cam obosit. Vorbim mai târziu. La revedere”, a ”scris” Philae.

Robotul şi sonda ”îşi scriau la persoana I şi aveau conversaţii vii, amuzante şi foarte umane”, a subliniat Markus Bauer, care a constata ”o creştere a interesului” publicului larg pentru temele ştiinţifice în ultimii ani, graţie, cel puţin parţial, ”poveştilor” pe care şi NASA adoră să le spună pe Twitter, mai ales atunci când este vorba de roverul marţian Curiosity.

 

Chestiunea ”morţii”

La sfârşitul lui iulie 2016, Philae şi-a luat un rămas bun oficial, în contextul în care nu mai existau contacte cu robotul de mai multe luni. Ca urmare, nu mai erau posibile dialoguri între cele două conturi pe Twitter, iar acest fapt a generat sute de reacţii - de tristeţe şi de emoţie - pe toate reţelele de socializare.

”A venit timpul să vă spun la revedere. Mâine, divizia ESA care comunică cu mine va fi oprită pentru totdeauna”, scria Philae în ultimele sale mesaje.

”Rosetta, vânt bun în pânze, micuţă creatoare de visuri! Îţi mulţumim pentru ştiinţă”, a scris un utilizator pe Twitter.

”Rosetta, poţi să îmi explici de ce un mesaj fals, provenind de la o cutie metalică din spaţiu, mă întristează atât de mult?”, se întreba, cu tristeţe, un alt internaut.

La rândul ei, Rosetta a continuat să comunice cu Terra, în special în ultimele zile, pentru a-şi împărtăşi ”amintirile”, dar şi pentru a explica modul în care urma să fie realizată coborârea ei pe cometă - şi, deci, propriul ei sfârşit.

”Iată de ce coborârea mea pe cometă pare să se desfăşoare ca şi cum voi aţi fi aici, cu mine”, scria sonda Rosetta în legenda unui video explicativ.

 

 

Chestiunea sfârşitului, a morţii, a fost pusă şi de oamenii de ştiinţă de la ESA, care au încercat să răspundă cu delicateţe. ”Am fost surprinşi de amploarea interesului publicului”, a declarat pentru AFP Fabio Favata, director de explorări ştiinţifice şi robotizate din cadrul ESA. 

”Însă pericolul era că oamenii să nu devină atât de ataşaţi (de Philae şi Rosetta) ca atunci când va avea loc sfârşitul misiunii să nu înceapă să creadă că am ucis un copil sau ceva de acest fel”, a adăugat el.

A fost nevoie destul de repede să fie reglată problema cu Philae, care trebuia oricum să înceteze să mai funcţioneze în cel mult trei zile după plasarea pe cometa ”Ciuri” şi să se trezească mai târziu, după ce cometa urma să se apropie de Soare. ”Am avut ideea de a spune internauţilor că Philae a dormit şi că visa la suprafaţa cometei”, a spus Mark McCaughrean, director ştiinţific la ESA. 

Pentru Rosetta a fost diferit. ”Responsabilitatea era mai mare”, a spus el.

”Pentru că trebuia să spunem clar oamenilor că s-a terminat” şi că ”cele două personaje adorabile” nu se vor mai trezi niciodată, chiar dacă ”Ciuri” se va apropia din nou se Soare, a explicat Mark McCaughrean. ”Cu un fel de sânge rece, trebuie să ne asigurăm că oamenii au înţeles că s-a terminat cu adevărat. Însă trebuie să generăm şi optimism pentru aceasta este imaginea de ansamblu”, a adăugat el.

Pentru Jan Wörner, directorul general al ESA, Rosetta a arătat pur şi simplu că ”putem să visăm la ceva şi este perfect posibil ca acel vis să devină realitate”. 

”Ştergeţi-vă lacrimile, exploarea spaţiului abia a început”, i-a îndemnat directorul ESA pe internauţii din lumea întreagă. 

De asemenea, în transmisiunea live pe site-ul ei oficial, ESA a dezvăluit vineri, cu doar câteva minute înainte de încheierea misiunii, că sonda spaţială Rosetta are la bordul ei o placă metalică cu mesaje de pace scrise în 70 de limbi terestre, care se adresează eventualelor civilizaţii extraterestre ce ar putea să găsească sonda spaţială. Această idee a specialiştilor de la ESA se inspiră din Piatra din Rosetta, celebra stelă egipteană din timpul domniei faraonului Ptolemeu al V-lea, care are trei inscripţii ale aceluiaşi text, scrise în trei limbi antice diferite. 

Sonda Rosetta şi-a folosit ultimele resurse de energie pentru a acumula şi a transmite spre Terra cât mai multe date ştiinţifice în ultimele ore ale misiunii sale.

Cele mai multe dintre instrumentele sondei au fost pornite pentru această etapă finală a misiunii. Rosetta a realizat fotografii ale cometei ”Ciuri” de la distanţă foarte mică, a analizat gazele emise de aceasta, a măsurat temperatura şi forţa de gravitaţie a cometei.

Rosetta a coborât într-o zonă în care se află câteva ”puţuri”, un fel de depresiuni circulare, mari şi adânci, din care sunt ejectate uneori jeturi de gaze şi de praf.

Rosetta este o misiune a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), realizată în colaborare cu NASA. Robotul Philae a fost construit de un consorţiu coordonat de DLR.

Obiectivul misiunii Rosetta, iniţiată în urmă cu peste 20 de ani, a vizat obţinerea de informaţii care să îi ajute pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine evoluţia Sistemului Solar, întrucât cometele sunt considerate ”vestigii” ale materiei primitive care există în cosmos în momentul naşterii unor sisteme solare.

Oamenii de ştiinţă analizează de mai mulţi ani rolul pe care cometele ar fi putut să îl joace în apariţia vieţii pe Terra. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.