Cea mai scurtă zi din an este sărbătorită la Stonehenge printr-o serie de manifestări care marchează solstiţiul de iarnă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Stonehenge este un misterios străvechi complex neolitic din Marea Britanie care se aliniază perfect răsăritului de vară şi apusului de iarnă.

Monumentul din Wiltshire este transformat anual de adunarea a mii de oameni care sărbătoresc solstiţiul, prima zi de iarnă astronomică.

Solstiţiul marchează mijlocul iernii şi începutul numărătorii inverse pentru primăvară.

Sărbătoarea datează de pe vremea druizilor celţi şi a fost preluată de adepţi ai unor tradiţii păgâne.

Interpretările preistorice ale solstiţiului de iarnă au legat festivităţi religioase şi spirituale de moartea şi renaşterea simbolice ale Soarelui, însă evenimentul este legat şi de sărbătoarea păgână Yule - 12 zile de Crăciun.

De mii de ani, solstiţiul de iarnă a fost sărbătorit de numeroase civilizaţii şi culturi, însă în prezent este marcat de păgâni, iar Stonhenge este locul în care grupurile ce recunosc solstiţiul drept un eveniment solar de mare însemnătate se reunesc.

Este considerat că aproximativ 10.000 de oameni se adună anual în zonă. 

Deşi scopul original al Stonehenge nu este cunoscut, English Heritage sugerează că celebrarea acestui eveniment astronomic poate fi un motiv pentru care oamenii din Neolitic l-au construit.

Păgânii şi druizii se adunau de patru ori pe an aici - pentru a marca solstiţiul de vară şi iarnă şi pentru echinocţiul de primăvară şi toamnă.

În epoca modernă, au loc ceremonii istorice, ca ode aduse schimbării anotimpurilor, soarelui şi cerului. Oamenii se îmbracă în costume speciale, istorice, interpretează cântece corale şi dansează în picioarele goale încă de la primele ore ale zilei. 

În România, solstiţiul de iarnă se va produce anul acesta pe 21 decembrie, la ora 17:59. La această dată, durata zilei este cea mai scăzută din an, de 8 ore şi 50 minute, iar durata nopţii are valoarea maximă, de 15 ore şi 10 minute (pentru Bucureşti).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.