Soarta tabloului „Rue St Honoré, apres-midi, effet de pluie”, pictat de Camille Pissarro în 1897, care a fost furat de nazişti de la familia unei evreice şi care se află într-un muzeu din Madrid, va fi decisă pe 18 ianuarie de o instanţă din Statele Unite, scrie The Guardian.
Înfăţişând o stradă din Paris pe ploaie, pictura a atârnat mult timp pe pereţii unuia dintre cele mai importante muzee de artă din Madrid, Museo Nacional Thyssen-Bornemisza care a refuzat să-l restituie moştenitorilor.
Lucrarea s-a aflat în posesia familiei Cassirer din Berlin şi München, după ce a fost cumpărată direct de la comerciantul de artă al lui Pissarro.
10 iunie Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României
Muzeul din Madrid este forţat de statul american să restituie tabloul familiei lui Lilly Cassirer Neubauer care a fost nevoită să îl vândă în 1939 unui evaluator de artă nazist, pentru a putea fugi din Germania. Tabloul „Rue Saint-Honoré, Après-midi, Effet de Pluie” (1897), de Camille Pissarro, a fost vândut pentru 360 de dolari, dar proprietara nu a primit acei bani niciodată.
Instituţia spaniolă şi moştenitorii refugiaţilor evrei se confuntă în instanţă de decenii.
În 2017, decizia luată de procurorii federali reactivează o dispută care a început în urmă cu 16 ani, după ce familia Cassirer a aflat că opera lui Pissarro, a cărei valoare se ridică la 40 de milioane de dolari, este expusă la muzeul din Madrid, care o găzduieşte din 1992.
Curtea de apel a transmis că rămâne o întrebare deschisă dacă muzeul a ştiut că pictura a fost furată atunci când a achiziţionat-o, în 1993, odată cu o colecţie de artă a baronului Hans Heinrich Thyssen-Bornemisza, pentru care a plătit 338 de milioane de dolari. Ea susţine că preţul plătit este mult sub estimarea colecţiei - 1 - 2 miliarde de dolari -, iar baronul ar fi ştiut că a primit un chilipir când a cumpărat tabloul de Pissarro de la un dealer de artă din New York, pentru 275.000 de dolari, în 1976.
Moştenitori din întreaga lume continuă să lupte pentru a revendica unele dintre cele 600.000 de opere de artă furate de Germania lui Hitler.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...