Muzeul din Idlib şi-a deschis porţile luni, după cinci ani, cu expoziţia unei mici părţi din colecţia sa, instituţia fiind afectată de războiul care face ravagii în Siria, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Două săli unice vor fi accesibile publicului care va putea să descopere mozaicuri, statui, coloane, dar şi amfore, lămpi de petrol şi alte unelte şi recipiente din argilă din Antichitate. 

Redeschiderea acestui muzeu într-o regiune mereu în război a fost lansată de o echipă locală de academicieni şi arheologi, după ce instituţia a fost închisă în 2013. Luni, deja zeci de vizitatori s-au plimbat în jurul vestigiilor pe care le-au fotografiat. 

"Am condus lucrări de restaurare şi de întreţinere în Muzeul din Idlib pentru a-i da viaţă", a afirmat pentru AFP responsabilul siturilor argeologice din Idlib, Ayman al-Nabo.

"Este un mesaj pentru lumea întreagă, şi în special pentru UNESCO, pentru ca organizaţia să îşi asume rolul faţă de siturile arheologice" din Idlib, adaugă expertul. 

Dominată de grupul jihadist Hayat Tahrir al-Cham, provincia Idlib (nord-vest) este bogată în muzee şi situri arheologice provenite din Antichitate, între care oraşul Ebla, ridicat în timpul unuia dintre cele mai vechi regate din Siria. 

Pământ al mai multor civilizaţii, de la canaaniţi la otomani, Siria este plină de comori datând din epoca romană, dinastia mamelucă şi bizantină, cu moschei, biserici şi castele. Şase situri ale ţării sunt înscrise în patrimoniul mondial al UNESCO şi unele nu au scăpat de distrugerile războiului care devastează ţara din 2011. 

Echipa muzeului din Idlib vrea de altfel "să organizeze vizite pentru toate generaţiile de studenţi care nu au putut să vadă siturile arheologice dinc auza războiului", a subliniat Nabo. 

Deschis în 1989, muzeul din Idlib a deţinut înainte de război obiecte esenţiale dezgropate în timpul excavaţiilor de la Ebla, un sit cunoscut pentru tabletele sale de lut datând din anul 2.400 înainte de Hristos, care stau mărturie pentru inventarea primului alfabet. 

În timpul primilor ani de conflict, oraşul antic Ebla a fost distrus de luptele dintre rebeli şi regim, în timp ce Muzeul a fost vizat de raiduri aeriene. 

Fostul director al Antichităţilor siriene, Maamoun Abdel Karim, a asigurat că "majoritatea obiectelor arheologice din muzeele siriene au fost salvate şi aşezate în locuri sigure din Damasc". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.