„Castelul Prinţului Barbă-Albastră”, singura operă compusă de Bela Bartók, va fi prezentată în Festivalul internaţional „George Enescu”, miercuri, de la ora 17.00, la Ateneul Român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe scenă se va afla Orchestra Naţională Simfonică a Radiodifuziunii Poloneze, sub bagheta lui Cristian Mandeal, iar spectacolul ce cuprinde elemente multimedia a fost pus în scenă de Nona Ciobanu.

Lucrarea bazată pe basmul lui Charles Perrault, dar transformată de imaginaţia libretistului Bela Balázs într-o poveste în cu totul altă cheie, va fi însoţită de proiecţii. Ele poartă semnătura regizoarei Nona Ciobanu şi sunt realizate împreună cu Peter Kosir, arhitect şi artist vizual.

Barbă Albastră, prinţul cu reputaţie întunecată,  se recăsătoreşte şi îşi aduce noua soţie, pe Judita, în castelul său cu şapte camere. El îi permite Juditei accesul în toate camerele, cu excepţia uneia. Ea nesocoteşte, în final, interdicţia şi nu se lasă convinsă de numeroasele rugăminţi ale prinţului de a o respecta. Ce de-a şaptea cameră se dovedeşte a fi o tenebră copleşitoare.

„Proiecţiile video sunt o prelungire a muzicii lui Bartók şi a poeziei textului lui Balázs. Împreună cu Peter Košir, care este arhitect şi artist vizual, încercăm să definim acest spaţiu care glisează dinafară înspre înlăuntrul personajelor, şi invers, prin imagini care compun uneori abstract, alteori concret, microcosmosul şi macrocosmosul şotronului”, a transmis regizoarea Nona Ciobanu.

Conform viziunii regizorale, jocul interior-exterior propus de lucrarea lui Bartók va include spectatorul şi chiar întregul spaţiu de concert, efectul urmărit fiind acela de a sugera privitorului şi ascultătorului participarea efectivă, directă la această călătorie de descoperire.

Interpreţi vor fi pianistul Daniel Ciobanu, mezzosoprana Allison Cook şi baritonul Derek Welton.

Festivalul internaţional „George Enescu” are loc în 11 oraşe din ţară până pe 22 septembrie.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.