Autorităţile din judeţul Sibiu anunţă, luni, un proiect de reabilitare, modernizare şi digitalizare la Biserica Cetate din Şaroş pe Târnave, monument istoric construit în 1422. Valoarea proiectului depăşeşte 1,3 milioane de lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Bisericile fortificate din judeţul Sibiu sunt salvate rând pe rând de la degradare şi vor deveni în maxim doi ani puncte importante de atracţie pentru turişti. După startul lucrărilor de reabilitare de la Şeica Mică, Biserica Evanghelică din Şaroş pe Târnave intră şi ea într-o nouă etapă a existenţei sale. Încep lucrările de reparaţii şi conservare a monumentului, în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020 în valoare totală de 1,339 milioane lei”, a transmis, luni, într-un comunicat de presă, Parohia Evanghelică C.A Şaroş pe Târnave.  

Din valoarea totală a proiectului, peste 1,2 milioane de lei sunt fonduri europene.

”Proiectul prevede digitizarea obiectivului de patrimoniu, ceea ce înseamnă scanarea cu aparatură de mare rezoluţie, atât la exterior, cât şi la interior, după finalizarea lucrărilor. România şi-a luat angajamentul faţă de UE că o să digitizeze o pondere însemnată din patrimoniul nostru. Ca urmare, după ce o să fie digitizat, o să fie urcat pe o pagină, fie a Consistoriului, fie a Parohiei, în aşa fel încât să fie vizitată clădirea, virtual, de la distanţă de oricine are acces la internet. A fost întocmit şi un plan de marketing, cu o serie de acţiuni culturale, care să atragă lumea aici. Proiectul o să contribuie la creşterea atractivităţii turistice în Şaroş pe Târnave şi implicit a oraşului Dumbrăveni“, a declarat Valentin Păun, managerul de proiect. 

Prin această investiţie se urmăreşte creşterea atractivităţii turistice a zonei prin punerea în valoare şi utilizarea durabilă a obiectivului de patrimoniu Ansamblul Bisericii Fortificate Şaroş pe Târnave şi introducerea acestuia în circuitul real şi virtual.  

Obiectivele specifice ale proiectului vizează, pe de o parte, lucrări de reabilitare a ansamblului bisericii iar, pe de altă parte, digitizarea obiectivului de patrimoniu, precum şi întocmirea şi operaţionalizarea unui plan de marketing cu acţiuni socio-culturale care să consacre obiectivul de patrimoniu în calitate de centru de atracţie turistică şi să conducă la creşterea numărului de vizitatori, de la 395, în prezent, la 595 de vizitatori, anual. 

Construcţia s-a finalizat în anul 1422, primind hramul Sf. Elena şi Sf. Nicolae. În 1483 au început lucrările la zidul împrejmuitor al bisericii, care este întărit cu cinci turnuri de apărare.  

La începutul sec. XVI se construieşte turnul bisericii, iar în secolul următor se montează ceasul.  

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.