Papa Francis s-a declarat, duminică, "foarte afectat" de conversia în moschee decisă de Turcia în privinţa fostei bazilici Sfânta Sofia, la capătul rugăciunii Angelus, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Gândul meu se îndreaptă către Istanbul, mă gândesc la Sfânta Sofia. Sunt foarte afectat", a spus Suveranul pontif. 

Cuvintele Papei Francisc reprezintă primul comentariu al Vaticanului la decizia turcă. 

Osservatore Romano, cotidianul de la Vatican, a anunţat cu o zi înainte evenimentele, citând principalele reacţii internaţionel, dar fără a comenta hotărârea tribunalului. 

Vineri, cel mai mare tribunal administrativ din Turcia a deschis calea transformării fostei bazilici Sfânta Sofia în moschee, revocând statutul actual de muzeu. 

Operă arhitecturală majoră, construită în secolul VI de bizantinii care şi-au încoronat împăraţii aici, Sfânta Sofia este un sit clasat în patrimoniul mondial al UNESCO şi una dintre principalele atracţii turistice de la Istanbul.

Sfânta Sofia a fost convertită în secolul al XV-lea în moschee după invazia otomană, apoi în muzeu în 1934 de tânărul lider al Republicii turce, Mustafa Kemal, dornic să o oferă "umanităţii". 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.