Sezonul România-Franţa va debuta pe 18 aprilie, la Muzeul Naţional de Artă al României, cu o expoziţie de lucrări de artă contemporană inspirată de un text al lui Georges Perec.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Expoziţia reuneşte 24 de lucrări din colecţia de artă contemporană Société Générale, expuse la sediul central al băncii de la Défense. Curatorul expoziţiei, Mihnea Mircan, a luat drept reper conceptual textul „Espèces d’espaces” (1974), de Georges Perec, un eseu ce examinează diferenţele dintre spaţii domestice şi publice, locuri reale şi locuri imaginare.

Selecţia reflectă diversitatea colecţiei în subiecte, medii şi stiluri, dar şi în privinţa generaţiilor şi ariilor geografice din care provin artiştii. Ea privilegiază lucrări din ultimul deceniu.

Lucrărilor din colecţie li se adaugă patru „studii de caz” în care artiştii Farah Atassi, Julien Prévieux, Danica Dakić şi Florian & Michael Quistrebert prezintă secţiuni mai ample din practica lor artistică.

Mihnea Mircan este curator şi scriitor. A fost director artistic al Extra City Kunsthal, Anvers, din 2011 până în 2015, şi curator de expoziţii la instituţii precum Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Salonul de Proiecte din Bucureşti, Stroom Den Haag (Haga), Fundaţia David Robert (Londra) şi Fondation d’entreprise Ricard (Paris). A fost curator al Pavilionului României în 2007 la Bienala de la Veneţia şi redactor-şef al mai multor cărţi, inclusiv monografii şi cataloage de expoziţii despre Pavel Büchler, Laure Prouvost şi Jean-Luc Moulène.

Una dintre lucrările centrale ale expoziţiei „Specii de Spaţii” de la Bucureşti este intitulată „Pickpocket/ Hoţul de buzunare”, sculptura abstractă din aluminiu a tânărului artist francez Julien Prévieux, laureat al Premiului „Marcel Duchamp” în 2014, prin care autorul doreşte să „fure”, aşa cum sugerează şi titlul, sensul original al formelor folosite. Sculptura a fost expusă la Centrul Pompidou în 2015.

Un proiect separat, dar înrudit din punct de vedere tematic, expoziţia „Spaţiu (continuare şi sfârşit)”, realizată în colaborare de artiştii Iulia Nistor şi Achraf Touloub, va putea fi vizitat la Scena9 între 19 aprilie şi 16 iunie. Cei doi artişi vor fi prezenţi şi la vernisajul expoziţiei care va avea loc pe 19 aprilie.

Întâlniri, expoziţii şi festivaluri, evenimente dedicate culturii LGBT şi concerte vor avea loc, între 18 aprilie şi 14 iulie, în 30 de oraşe din ţară, în cadrul sezonului România - Franţa. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.