Volumele cu care debutează cel mai recent proiect editorial Polirom, Seria de autor Ion Vianu, sunt: „Amor intellectualis. Romanul unei educaţii” şi „Frumuseţea va mântui lumea şi alte eseuri”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Volumul a primit: Premiul „Cartea anului 2010”, acordat de revista România literară, cu sprijinul Fundaţiei Anonimul, Premiul pentru Eseu, memorialistică, publicistică al revistei Observator cultural pe anul 2010, Premiul special al ediţiei 2011 a Premiilor USR. 

„Romanul unei educaţii”, cum îl subintitulează autorul, „Amor intellectualis” relatează povestea unei maturizări intelectuale şi sentimentale pe fundalul unei epoci tulburi, cea a instaurării şi consolidării regimului comunist. Adolescenţa eroului îndeosebi, cu iniţierile ei - primele experienţe erotice, căutările intelectuale, tensiunea dintre spiritual şi trupesc -, prilejuieşte pagini pe cât de savuroase prin pitorescul lor, pe atît de convingătoare prin francheţe. La fel şi galeria portretelor zugrăvite: ale prietenilor, dar şi ale discipolilor şi apropiaţilor marelui T. (Tudor Vianu), legaţi de acesta prin amor intellectualis magistri. Treptat, istoria personală se estompează, pentru ca în prim-plan să treacă o altă poveste, dramatică, despre dispariţia unei lumi şi a unei generaţii...

„O carte care a fost şi va fi mult admirată pentru sinceritatea şi adîncimea cu care Ion Vianu şi-a revăzut şi a retrăit anii formării sale, desfăşurarea iniţierii şi a dezvoltării personalităţii sale marcate, dincolo de inteligenţă şi de cultură, de o intens trăită vibraţie spirituală şi, uneori, cu o intensă emoţionalitate, dar, cumva, reţinută sub civilitatea discreţiei - toate întrunind personala dimensiune a «autorităţii» sale.” (Gelu Ionescu)

„Amor intellectualis are o deschidere de idei şi de observaţii care depăşeşte mizele memorialisticii aşa cum o ştim. E un roman (biograficul recuperat ca proză) palpitant şi intens personal despre formare – morală, intelectuală, profesională – într-un timp ostil alegerilor libere. E relevant şi ofertant pentru oricine e interesat de dilemele unor indivizi care, nevoiţi să-şi negocieze aspru opţiunile (şi libertăţile), au reuşit să nu sacrifice nuanţele cînd fac judecăţi, să nu se înăcrească, să nu ajungă resentimentari.” (Alina Purcaru)

„Frumuseţea va mîntui lumea şi alte eseuri” este ediţie cartonată, publicată şi în ediţie digitală. 

„Omul de azi suferă metamorfoza. Acceptând, salutând transformarea, căutăm puncte de orientare fără de care umanitatea din noi ar înceta să existe.” (Ion Vianu)

„Eseistica lui Ion Vianu, admirabil articulată şi decis practicată ca gen, se dezvoltă pe diverse subiecte şi domenii: textele pe care el le-a socotit cele mai reprezentative sunt adunate în volumul Frumuseţea va mîntui lumea şi alte eseuri. Literatură, arte, civilizaţie, psihiatrie, morală, politică, istorie, psihologie, filosofie, religie - interpretări variate şi, de reţinut neapărat, o stăruitoare cugetare, o îngîndurare cu privire la viitorul societăţii, al lumii noastre.” (Gelu Ionescu)

„Volumul acesta m-a însoţit vreme de câteva săptămâni în călătorii şi în cugetări, l-am citit încet şi cu delectare, am încercat să-i urmăresc referinţele în artă şi trimiterile la alte lecturi, i-am savurat valoarea şi consistenţa gîndirii şi limba aleasă în care este scris. Majoritatea eseurilor care îl compun reprezintă piese de rezistenţă intelectuală cum puţine mi-a fost dat să citesc în literatura română sau cea scrisă în alte limbi. Acum, la terminarea lecturii, senzaţia este nu cea de a fi terminat o carte, ci de a fi parcurs o întreagă bibliotecă.” (Dan Romaşcanu)

Ion Vianu este născut la Bucureşti în 1934. Are studii de filologie clasică, neterminate. Este doctor în medicină al Universităţii de Medicină  şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti (1960). Psihiatru, cadru universitar al Clinicii de Psihiatrie, Bucureşti. Voiaje de studii în Germania Democrată, Franţa. 1964-1977: Colaborează la Contemporanul, Viaţa Românească, Luceafărul etc. 1975: Publică un volum de eseuri, Stil şi persoană, premiat de Uniunea Scriitorilor, şi o Introducere în psihoterapie. 1977: Emigrează, după ce a aderat la Apelul lui Paul Goma. Se stabileşte în Elveţia, practicînd psihiatria. Este prezent în mişcarea pentru apărarea drepturilor omului în România. Începe o activitate de publicist pe subiecte politice care va continua pînă în ultimii ani, în ţară. 1990: Revine din ce în ce mai des în România, unde se reinstalează. Publică, în genuri diverse: memorialistică (Amintiri în dialog - cu M. Călinescu -, „Exerciţiu de sinceritate”, „Între violenţă şi compasiune. Amintirile unui psihiatru”); romane: „Caietele lui Ozias”, „Vasiliu, foi volante”, „Paramnezii”, „Necredinciosul”, „Amor intellectualis” („roman autobiografic”), distins cu mai multe premii, printre care şi „Cartea Anului” (2010), şi „Arhiva trădării şi a mîniei”. În domeniul eseisticii, publică: „Blestem şi Binecuvîntare”, „Investigaţii mateine”, „Apropieri”, „Elegie pentru Mihai”, „Frumuseţea va mîntui lumea şi alte eseuri”.

În pregătire la Polirom: „File din arhiva indiferenţei”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.