Roberto Bolaño, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX din America Latină, a cărui operă, publicată postum, a creat un adevărat cult în lumea literară internaţională, fiind tradus pe toate meridianele globului, va fi în portofoliul colecţiei Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Primele două titluri publicate sunt volumul de proză scurtă "Târfe asasine" şi romanul "O stea îndepărtată", apărute în traducerea Alinei Cantacuzino, cărţi care se află deja în librăriile fizice şi online din întreaga ţară. Seria va continua cu "Nocturnă în Chile" şi "2666", plănuite să vadă lumina tiparului în anul 2023.

"Nu cred că exagerez când spun că proza şi poezia lui Roberto Bolaño au creat o adevărată şcoală în rândul scriitorilor români şi au strâns în jurul lor o adevărată sectă de împătimiţi. A fost încă de la început o dorinţă secretă a echipei din spatele Anansi ca acest scriitor fabulos să se alăture listei noastre”, a declarat Bogdan-Alexandru Stănescu, coordonatorul colecţiei Anansi. World Fiction.

Elogiat de marile nume ale literaturii universale precum Susan Sontag, care în numeşte "cel mai influent şi mai admirat prozator al generaţiei sale” sau James Wood care îl descrie drept „unul dintre cei mai mari şi mai influenţi scriitori moderni”, Roberto Bolaño continuă să fie unul dintre cei mai actuali intelectuali, în ciuda dispariţiei sale. 

"Tot ceea ce am scris constituie o scrisoare de dragoste sau una de rămas-bun către propria mea generaţie. Am fost proşti şi generoşi, aşa cum sunt tinerii, dăruind totul şi necerând nimic în schimb, iar acum tinerii ăia au dispărut, pentru că aceia care n-au murit în Bolivia au murit în Argentina sau Peru, iar cei ce-au supravieţuit au plecat să moară în Chile sau Mexic, iar cei ce n-au fost ucişi acolo au fost ucişi mai târziu în Nicaragua, Columbia sau El Salvador. Întreaga Americă de Sud este ţesută pe osemintele acestor tineri daţi uitării”, declara Roberto Bolaño, în ultimul său interviu.

Volumul de povestiri "Târfe asasine" este unul dintre cele două titluri cu care debutează seria de autor Roberto Bolaño. În spaţiul restrâns al povestirilor sale, Roberto Bolaño reuşeşte să-şi condenseze întregul univers literar, unul dintre cele mai devastatoare şi mai personale din literatura spaniolă contemporană: literatura ce îmbibă totul; sexualitatea; vieţile personajelor care, în ciuda faptului că duc o existenţă comună, trec prin stări extatice şi întâmplări extraordinare; revolta celor ce trăiesc la marginea societăţii; călătoria ca mod de evadare dar şi ca stil de viaţă; tinereţea; violenţa; arta ca obsesie.

Cea de a doua carte din debutul seriei de autor Roberto Bolaño din colecţia Anansi. World Fiction este romanul "O stea îndepărtată", o poveste despre vieţi curmate şi despre destine de distrugerea cărora nu se face nimeni vinovat.
Alberto Ruiz-Tagle a fost odinioară un membru tăcut, discret şi oarecum pasabil al tinerei generaţii de poeţi avangardişti din Chile. Dar lovitura de stat militară din 1973 l-a transformat într-o celebritate literară pe nume Carlos Wieder. Cunoscut datorită poemelor sale sumbre, cutezătoare, scrise pe cer cu fumul din siajul avionului, Wieder este o enigmă pentru congenerii săi: de unde a răsărit acest neaşteptat talent, ce legătură există între transformarea lui şi misterioasa dispariţie a frumoaselor surori gemene Garmendia?

Roberto Bolaño s-a născut la Santiago de Chile în 1953. A dus o viaţă aflată sub semnul exilului, al relaţiilor încordate cu propria patrie, al unor gesturi politice tranşante şi al unei existente de nomad care l-a purtat din Chile în Mexic, El Salvador, Franţa şi Spania, ţara în care în cele din urmă s-a şi stabilit şi unde a murit la vârsta de 50 de ani.

Este autorul a numeroase volume de ficţiune, nonficţiune şi poezie, printre care se numără "Detectivii sălbatici", "O stea îndepărtată" sau "Nocturnă în Chile". În 2008 a primit, postum, National Book Critics Circle Award pentru monumentalul roman "2666".

Roberto Bolaño s-a impus ca revelaţia literară a anilor '90, fiind considerat unul dintre cei mai talentaţi si originali autori ai noii generaţii de scriitori latinoamericani: „literatura lui Roberto Bolaño se situează la graniţa ce se presupune că ar despărţi literatura de politică” (Boston Review), „Roberto Bolaño este un povestitor genial, din familia lui Thomas Pynchon şi Don DeLillo” (El Periódico).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.