Scurtmetrajul vietnamez ”Cei vii au nevoie de lumină, cei morţi, de muzică/ The Living Need Light, The Dead Need Music”, semnat The Propeller Group, a câştigat, luni seară, trofeul celei de-a zecea ediţii a Festivalului Internaţional de Film NexT, premiu în valoare totală de 4.000 de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ritmul filmului este dat de schimbările de culoare şi de fluiditatea sunetului. Menţine o senzaţie continuă de transpoziţie suprarealistă într-un prezent necunoscut şi totuşi existent. Este viu, liric, poetic şi profund”, a fost motivarea juriului.

The Propeller Group a fost înfiinţat în 2006 de Phunam Thuc Ha, Matt Lucero şi Tuan Andrew Nguyen, un grup ale cărui creaţii combină multimedia cu filmul.

Festivalul Internaţional de Film NexT a fost iniţiat şi este dedicat memoriei regizorului Cristian Nemescu (31 martie 1979 - 25 august 2006) şi sunetistului Andrei Toncu (8 aprilie 1978 - 25 august 2006), iar ediţia din 2016 s-a desfăşurat în perioada 7 - 11 aprilie.

Premiul ”Cristian Nemescu” pentru cea mai bună regie a revenit peliculei ”Se apleacă să cucerească/ She stoops to conquer”, de Zack Russell, pentru un simţ admirabil al bizarului şi o interpretare specială, care oferă o viziune subtilă a ciudăţeniei, potrivit juriului.

”Figura/ Figure”, de Katarzyna Gondek, a câştigat premiul ”Andrei Toncu” pentru cel mai bun sound design, fiind un film care demonstrează cum sunetul poate fi o parte independentă a sa. 

Juriul internaţional a acordat două menţiuni speciale - pentru măiestrie în arta animaţiei, pusă în slujba unei viziuni profund originale, respectiv pentru echivocul plin de umor şi pentru o reuşită regizorală în ceea ce priveşte amestecul de genuri şi evitarea alegerilor prea evidente: ”Manoman”, de Simon Cartwright, şi ”Dispozitiv 0068”, de Radu Bărbulescu.

Premiul pentru cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1.000 de euro, i-a revenit peliculei ”Prăjitorul de pâine/ The Toaster”, de Cristian Pop. ”Scurtmetraj impresionant (...), cu două persoaneje jucate realist, aducând intensitate şi umor pe ecran. Emoţiile diferite cu care se confruntă personajele sunt neprevăzute şi interesante în fiecare minut. Regizorul s-a folosit de un aparat de bucătărie ca un catalizator şi ca o metaforă pentru o poveste mai mare decât filmul, şi nu numai”, a fost motivaţia juriului.

Premiul Luno, în valoare de 2.000 de euro, a revenit filmului "Vacanţă la ţară", în regia lui Andrei Tănase, iar premiul publicului pentru film românesc, în valoare de 500 de euro, peliculei ”Dispozitiv 0068”, de Radu Bărbulescu.

Premiul publicului pentru film străin, cu o valoare de 500 de euro, a fost câştigat de ”Tinereţea monştrilor îndrăgostiţi/ Jeunesse des loups - garous”, de Yann Delattre.

Câştigătorul concursului The Pitch a fost proiectul ”Private party”, de Octav Chelaru, care a primit un cec de 5.000 de euro, pentru realizarea ideii sale de scurtmetraj.

Premiul a fost înmânat de Sebastien de Lame, manager de marketing al Shorts TV, care a precizat că ideea a fost realistă şi poate fi realizată astfel încât să se respecte bugetul şi în intervalul de timp necesar. ”Povestea ni s-a păruit una puternică, a avut o perspectivă unică, cu care am putut relaţiona, a fost de impact şi ne-a făcut să ne punem întrebări”, a afirmat acesta.

La NexT Short  Film Market au fost acordate premiul Abis, care constă în servicii de postproducţie cu valoare de 1.000 de euro, care a revenit proiectului ”Exit”, de Bogdan Benea, şi premiul Villa Kult, pentru rezidenţă la Berlin, acordat lui Octav Chelaru.

Cea de-a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film NexT s-a desfăşurat la Cinema Muzeul Ţăranului, Cinema Elvira Popescu şi în mai multe spaţii neconvenţionale. Evenimentul este organizat de Societatea Culturală NexT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.