Filmul francez „Le Roi David” al regizoarei Lila Pinell şi filmul australian „Mate”, de George-Alex Nagle, au câştigat, sâmbătă, marile premii ale celei de-a 44-a ediţii a Festivalului Internaţional de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Juriul, format din regizorul spaniol Borja Cobeaga şi cineasta britanică Joanna Quinn, a ales filmele câştigoare dintre 50 selectate la nivel naţional - între care 30 realizate sau co-realizate de femei - şi 77 de scurtmetraje internaţionale din 55 de ţări. 

Al şaptelea film al Lilei Pinell, „Le Roi David”, spune povestea lui Shana care îşi caută de lucru pentru a putea părăsi Franţa. Dar trecutul pe care ea îl vrea uitat nu este niciodată prea departe. „Mate” prezintă povestea lui John, un leneş care trebuie să se ocupe într-un weekend de liceanul timid Jack, într-o localitate muncitorească, suburbie a oraşului Sydney. Eforturile lui Jack pentru a restabili legătura sunt puse în pericol de natura autodistructivă a lui Jack. 

Competiţia a început la 28 ianuarie anul acesta, în contextul revenirii în săli a spectatorilor.

Premiile speciale ale juriului au fost atribuite filmului franco-senegalez „Astel” de Ramata-Toulaye Sy, recompensat şi pentru cel mai bun film de ficţiune de debut, şi filmului chinez „Sarira” de Mingyang Li.

Inspirat din fapte reale, „Bestia” al chilianului Hugo Covarrubias, care arată viaţa unei agente din Poliţia secretă a dictaturii chiliene, a fost desemnat cel mai bun film de animaţie în palmaresul internaţional. 

Filmul scoţian „The Bayview”, a fost ales cel mai bun film european. Prima dată decernat, premiul Queer métrage a fost atribuit filmului „Un corps brûlant” de Lauriane Lagarde.

Mai mult de 8.100 de filme au fost prezentate comitetului de selecţie, o cifră în uşoară scădere faţă de precedentele ediţii. 

Ediţia a 44-a a festivalului a organizat şi o retrospectivă dedicată cinematografiei spaniole din ultimii 20 de ani. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.