Scriitorul spaniol Rafael Sánchez Ferlosio, cunoscut pentru romanul „Peripetiile lui Alfanhui/ Industrias y andanzas de Alfanhui” şi „Râul Jarama/ El Jarama”, a murit luni, la Madrid, la vârsta de 91 de ani, informează El Periodico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prozator şi eseist, născut pe 4 decembrie 1927, la Roma, Sánchez Ferlosio a primit în 2004 prestigiosul premiu Cervantes, în valoare de 90.000 de euro, pentru întreaga sa opera, potrivit editurii Humanitas.

Cel mai popular personaj din creaţia lui este Alfanhui, un fel de Nils Holgersson sau de Wilhelm Meister spaniol, neajutorat şi poetic. Apărut intr-o primă versiune în 1951, romanul „Peripetiile lui Alfanhui” a fost reluat şi cizelat zece ani mai târziu, când a fost publicată o versiune definitivă.

Numele lui Rafael Sánchez Ferlosio este cunoscut şi pentru că tatăl lui, scriitorul Rafael Sánchez Mazas, este figura centrală a romanului „Soldaţii de la Salamina”, de Javier Cercas (apărut tot la editura Humanitas). Naratorul din romanul lui Cercas află dintr-o discuţie cu Sánchez Ferlosio ca tatăl lui, unul dintre fondatorii Falangei, a scăpat, la sfârşitul războiului civil spaniol, de o execuţie colectivă. Refugiat în pădure, a scăpat din nou, la fel de miraculos, datorită unui soldat care, deşi îl descoperise, le-a strigat tovarăşilor săi: „Aici nu e nimeni!“.

Spre deosebire de Sánchez Mazas, care a ales dramatizarea istoriei reale, fiul lui a creat universuri fantastice şi poetice.

Rafael Sánchez Ferlosio a mai scris „Dientes, polvora, febrero” (1961), „El testimonio de Yarzof” (1986), „El geco. Cuentes y fragmentos” (2005), precum şi numeroase eseuri şi cărţi pentru copii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.