Scriitorul şi jurnalistul francez Gonzague Saint Bris a murit la vârsta de 69 de ani, în noaptea de luni spre marţi, în urma unui accident de maşină petrecut pe un drum secundar din regiunea Normandia, anunţă AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Romancierul, laureat cu premiul Interallié în 2002 şi a cărei lucrare recentă "Les Aristocrates rebelles" urmează să fie lansată în librării pe 30 august, călătorea cu partenera sa Alice Bertheaume aproape de Pont-L'Evêque (Calvados) când, din motive necunoscute, maşina lor s-a lovit violent de un copac, în localitatea Saint-Hymer. 

"Şocul a fost foarte puternic", a povestit pentru AFP primarul din Saint-Hymer, Joël Lebrun. El a văzut motorul la câţiva metri depărtare de maţină, pe şosea. Accidentul s-a produs într-un viraj, a spus primarul. 

În momentul accidentului, partenera scriitorului se afla la volan, ea fiind grav rănită şi transportată la spitalul din Lisieux. 

Decesul lui Gonzague Saint Bris este "o tragedie, o pierdere imensă", a declarat pentru AFP Marie-Claude Mahiette, colaboratoare a romancierului şi directoarea La Forêt des livres, un festival literar fondat de scriitor şi care ar fi trebuit să aibă loc pe 27 august, aproape de Loches (Indre-et-Loire), oraşul natal al lui Saint Bris. 

Istoric, romancier, eseist, jurnalist, Gonzague Saint Bris este autorul a 50 de lucrări, dintre care 20 de biografii, printre care se numără cele ale Marchizului de Sade, ale generalului La Fayette sau Alfred de Musset şi Alfred de Vigny. 

Scriitorul era fascinat de romantici. În 1983, el a fost unul dintre iniţiatorii festivalului de film romantic de la Cabourg. 

În 2002 a cunoscut consacrarea literară, atunci când romanul său "Les Vieillards de Brighton" a primit premiul Interallié.

Saint Blis a fost şi jurnalist, semnând pentru Le Figaro, France Soir, Elle şi Paris Match, şi fiind gazda unei emisiuni pe canalul Europe 1. 

Ministrul Culturii, Françoise Nyssen, s-a declarat "foarte impresionată", aducând un omagiu "neobositului organizator al festivalului Forêt des Livres din Touraine".

Scriitorul a fost de trei ori candidat pentru a intra în Academia frnceză. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.