Renumitul scriitor româno-american Norman Manea, în vârstă de 82 de ani, originar din Suceava, care în prezent trăieşte la New York, va fi premiat la evenimentul anual "Alianta" Gala Awards Dinner din Washington, pe 16 noiembrie, la Institute for Peace, a anunţat Bill Avery, director executiv.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La vârsta de 5 ani, Manea, de origine evreiască, a fost deportat  împreună cu familia sa într-un lagăr din Transnistria de către armata română, aliată la acea vreme cu Hitler. După Război, a urmat cursurile Liceului "Ştefan cel Mare" din Suceava, a absolvit Facultatea de Inginerie la Bucureşti, apoi s-a îndreptat spre literatură. 

Deşi opera sa a fost interzisă de regimul lui Ceauşescu, el a fost apreciat de criticii literari din ţară şi a primit o Bursă Fulbright pentru studii la Universitatea Catolică din Washington, fiind în repetate rânduri propus, în ultimele decenii, la premiul Nobel pentru Literatură. 

"Alianţa" reuneşte organizaţii şi profesionişti americani şi români, care are ca scop întărirea relaţiilor culturale, economice şi de securitate dintre cele două ţări. 

Printre invitaţii de onoare ai galei de anul acesta va fi şi fostul vicepreşedinte al Statelor Unite, Joe Biden. 

Norman Manea (19 iulie 1936, Bucovina) este unul dintre cei mai apreciaţi prozatori şi eseişti romani, profesor de literatură europeană şi ”writer in residence” la Bard College din statul american New York. Înainte de a pleca din România, în 1986, a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor, în 1984, premiu care a fost anulat ulterior de Consiliul Culturii şi Educaţiei Socialiste.

Volumele publicate în Statele Unite au figurat în selecţia celor mai importante apariţii editoriale citate în The New York Times. Norman Manea a primit în 1992 Bursa Guggenheim şi Premiul MacArthur (”Nobelul american”).

În 1993, Biblioteca Naţională din New York l-a sărbătorit cu prilejul acordării distincţiei ”Literary Lion”. În 2002, i s-a decernat Premiul internaţional de literatură Nonino pentru ”Opera omnia”, iar în 2006 Premiul Medicis Etranger pentru ”Întoarcerea huliganului”. Tot în 2006, a fost distins cu Meritul Cultural în grad de comandor de către preşedintele României şi a fost ales membru al Academiei de Arte din Berlin.

În 2010, guvernul francez i-a acordat titlul şi medalia de Comandor al Ordinului Artelor şi Literelor.

În 2011, Norman Manea a primit prestigiosul premiu literar Nelly Sachs şi a fost invitat să devină membru de onoare al Royal Society of Literature. În 2012, Uniunea Scriitorilor din România i-a decernat Premiul Naţional pentru Literatură.
Norman Manea a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis cu Ordinul Naţional Steaua României în grad de Mare Ofiţer, în semn de înaltă apreciere pentru promovarea activă a culturii şi a valorilor româneşti, pentru înalta ţinută morală de care a dat dovadă de-a lungul întregii sale cariere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.