Scriitorul israelian David Grossman este laureatul Premiului Erasmus 2022, oferit de Fundaţia Praemium Erasmianum (Amsterdam, Ţările de Jos). Tema din acest an a premiului a fost „Vindecarea unei lumi sfâşiate”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nimeni nu exemplifică mai bine această temă decât Grossman. În opera sa, scriitorul caută să înţeleagă oamenii dinăuntrul lor şi să privească către celălalt cu dragoste, dincolo de graniţele războiului sau ale istoriei.

Fundaţia Praemium Erasmianum doreşte să-i celebreze măiestria şi să le ofere cititorilor oportunitatea de a-i redescoperi literatura: ca pe o sursă de consolare, dar şi ca pe un ghid despre cum să fii om.

Pentru a marca decernarea premiului în acest an, Fundaţia Praemium Erasmianum va organiza un program variat dedicat lui David Grossman, dar şi temei acestei ediţii. Premiul Erasmus 2022 este decernat anual unei persoane (sau instituţii) care a adus o contribuţie excepţională ştiinţelor umaniste sau artei.

Înfiinţată în anul 1958 de către Prinţul Bernhard al Ţărilor de Jos, Fundaţia Praemium Erasmianum este o instituţie culturală activă în domeniul ştiinţelor umaniste, ştiinţelor sociale şi artei. Fundaţia acordă anual Premiul Erasmus şi organizează activităţi culturale şi academice în jurul ceremoniei de decernare a premiului. Board-ul fundaţiei cuprinde membri ai comunităţilor culturale, academice şi de afaceri neerlandeze. Fundaţia se află sub patronajul Majestăţii Sale Regele Ţărilor de Jos. În valoare de 150.000 de euro, premiul va fi decernat în toamna anului 2022.

Alţi laureaţi ai acestui premiu: Jürgen Habermas, Daniel Dennett, Ian Buruma, Adam Michnik, Claudio Magris, Václav Havel, Marguerite Yourcenar, Jean Monnet, Claude Lévi-Strauss, Ingmar Bergman, Marc Chagall, Robert Schuman etc. 

David Grossman (n. 1954) este unul dintre cei mai importanţi autori israelieni contemporani, cunoscut comentator al politicii Israelului faţă de Palestina şi militant pentru recunoaşterea acesteia ca stat. A studiat filosofie şi teatru la Universitatea Ebraică din Ierusalim, iar după ce şi-a încheiat stagiul militar obligatoriu, a lucrat la postul de radio Vocea Israelului. A publicat mai multe cărţi de ficţiune, dar şi cîteva volume de reportaje şi interviuri.

Printre romanele publicate de Grossman de-a lungul timpului se numără Sunt şi copii în zigzag (1994), Cineva cu care să fugi de acasă (2000), Până la capătul pământului (2008), distins în 2009 cu Premiul Albatros acordat de Fundaţia Günter Grass şi în 2011 cu Premiul Médicis étranger, „Căderea din timp” (2011) şi „Un cal intră într-un bar” (2014), pentru care a primit Man Booker International Prize (2017).

Cărţile lui Grossman, premiate atât în Israel, cât şi în străinătate, au fost traduse deja în peste 30 de limbi. David Grossman este doctor honoris causa al Universităţii Catolice din Leuven, Belgia, şi cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor, titlu acordat de Ministerul Culturii din Franţa.

La Editura Polirom au apărut: „Până la capătul pământului” (2012, 2014), „Căderea din timp” (2013), „Un cal intră într-un bar” (2015, 2018), „Cineva cu care să fugi de acasă” (2018) şi „De mine viaţa şi a tot râs” (2020).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.