„Provence, ţinutul secret”, volum de Ioan T. Morar, apărut la editura Polirom, va fi lansat joi, de la ora 19.00, la Cărtureşti Verona. Alături de autor, vor vorbi despre carte: Teodor Baconschi, Cristian Preda şi Nona Rapotan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Simpla pronunţare a cuvântului Provence îndeamnă la visare. Această zonă a Franţei e întruparea exotismului prin excelenţă, a extravaganţei la îndemână, a paradisului plasat în inima Europei. Locuitor al acestui spaţiu aproape utopic şi improbabil, Ioan T. Morar a devenit un cronicar al miracolului. Cartea lui e un excelent ghid al evenimentelor istorice şi culturale, un catalog de mentalităţi şi ciudăţenii seducătoare. Verva şi umorul fac din lectura scrierii lui Ioan T. Morar un leac pentru anxietate şi constituie promisiunea unei călătorii extraordinare. Jules Verne, cel care a brevetat în epoca modernă tehnicile visării cu ochii deschişi, ar avea de ce să-l invidieze pe autorul român”, spune Mircea Mihăieş. 

În urmă cu cinci ani, la Polirom a apărut şi volumul Şapte ani în Provence, volum care a primit Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, ediţia 2019.

„Aici, în Provence, dai peste fire care spun poveşti şi te duc la alte fire, la alte poveşti, la alţi oameni, la alte obiecte şi locuri, sub acelaşi cer de un albastru ireal care a atras atîţia pictori. Dacă îţi pui imaginaţia la treabă, poţi să-ţi închipui că această dimineaţă la un castel din Provence e o tapiserie colorată în care se împletesc fire venind din Roma, pete de culoare povestind despre Picasso, măslini aliniaţi pe coline, mistreţi atacînd viile, încăperi luxoase pentru viitorii miri, chiar imagini de pe Valea Oltului, nuanţe de prietenie adevărată şi sentimentul că, din cînd în cînd, ni se dă şansa de a vedea, în lumina unei clipe, imaginea Paradisului proiectată pe pămînt. Din cînd în cînd doar, şi din loc în loc. O tapiserie pe care v-o ofer cu drag.” (Ioan T. Morar)

Ioan T. Morar (n. 13 aprilie 1956, Şeitin, judeţul Arad) a absolvit în 1981, ca şef de promoţie, Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara, secţia română-franceză. Din 1987 a fost redactor la Viaţa studenţească şi Amfiteatru. După 1989 a lucrat la Cuvântul şi Alianţa Civică. În 1990-1991 a fost redactor-şef la „Varietăţi”, TVR. Este membru fondator al Academiei Caţavencu. Între 2004 şi 2009 a fost senior editor la Cotidianul. A realizat emisiuni de televiziune, activând, până în 1996, în grupul Divertis. În perioada 2010-2012 a fost consul general la Marsilia. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. A publicat volumele de versuri „Vară indiană” (1984; Premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor), „Fumul şi spada” (1989), „Şovăiala” (2000; Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor), „Neruşinarea” (2003), „Paloarea” (2010) şi „Când plouă mă numesc altfel” (2021; nominalizat la Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor).

Poeziile sale au fost traduse în engleză, franceză, polonă, spaniolă, catalană şi maghiară, în antologii şi reviste culturale. La Editura Polirom a mai publicat „Lindenfeld” (2005, 2006, 2013; Premiul Naţional de Proză al Ziarului de Iaşi), „Negru şi Roşu” (2013; nominalizat la Premiul „Cartea anului 2013” al României literare), „Cartea de la capătul lumii” (2007, 2015), „Sărbătoarea Corturilor” (2016, 2018; Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor din România), „Şapte ani în Provence” (2018; Premiul Special al Uniunii Scriitorilor din România) şi „Fake news în Epoca de Aur. Amintiri şi povestiri despre cenzura comunistă” (2020; Premiul Special al Uniunii Scriitorilor). S-a stabilit în localitatea provensală La Ciotat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.