Scriitorul francez Lionel Duroy, autorul romanului „Eugenia”, o ambiţioasă frescă a României anilor 1930 - 1940 inspirată de „Jurnalul” lui Mihail Sebastian, va fi prezent la Bucureşti şi la Iaşi în luna octombrie,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 1 octombrie, el va participa, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea romanului „Eugenia”, unde va oferi şi autografe. 

Pe 2 octombrie, Lionel Duroy va dialoga cu cititorii şi la librăria Kyralina, iar în perioada 3 - 5 octombrie, se va afla la Festivalul Internaţional de LIteratură Iaşi, unde va participa la mai multe întâlniri.

Romanul „Eugenia” a fost recompensat, în 2019, cu Premiul „Anaïs Nin”.

La mijlocul anilor 1930, după ce-l cunoaşte la Iaşi în condiţii dramatice, tânăra Eugenia Rădulescu se îndrăgosteşte de Mihail Sebastian, pe care-l va reîntâlni la Bucureşti după terminarea studiilor. Povestea lor, peste care pluteşte mereu umbra actriţei Leni Caler şi a deziluziilor lui Sebastian, echivalează cu o trezire a conştiinţei: din spectatoare indiferentă la antisemitismul crescând din ţară, Eugenia devine un martor plin de revoltă al Pogromului de la Iaşi şi al zguduitoarelor schimbări politice din România, hotărâtă fiind să-l protejeze cu orice preţ pe bărbatul iubit. Nu reuşeşte să-l apere de destinul implacabil, căci pe 29 mai 1945 scriitorul este lovit de un camion. Pentru a-şi desluşi rădăcinile răului, după moartea lui Sebastian, Eugenia scrie atât istoria legăturii lor, cât şi cronica unei lumi dezlănţuite.

Lionel Duroy, pe numele său complet Lionel Duroy de Suduiraut, scriitor şi jurnalist, s-a născut în 1949 la Bizerte, în Tunisia. A făcut diverse meserii înainte de a fi cunoscut ca reporter pentru Libération şi L’Evénement du jeudi. După apariţia primului său roman, „Priez pour nous” (1990), şi ecranizarea cu succes a acestuia, s-a consacrat exclusiv scrisului. De-a lungul timpului, a colaborat la scrierea a numeroase biografii ale unor personalităţi artistice franceze, semnând alături de acestea (Nicolas Vanier, Sylvie Vartan, Mireille Darc etc). Printre cele mai cunoscute romane ale lui se numără „Comme des héros” (1996), „Des hommes éblouissants” (1997), „Trois couples en quête d’orages” (2000) – de asemenea adaptat pentru marele ecran –, „Le Cahier de Turin” (2003), „Écrire” (2005), „Le Chagrin” (2010), pentru care i-a fost acordat Prix „Marcel Pagnol” în acelaşi an, „L’Hiver des hommes” (2012), pentru care a primit Prix Renaudot des lycéens în 2012 şi Prix Joseph Kessel în 2013.

Publicat în 2018, „Eugenia” (Humanitas Fiction, 2019) este cel de-al 17-lea său roman. În 2019, Lionel Duroy va publica romanul „Nous étions nés pour être heureux”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.