O întâlnire cu scriitorul Francesc Miralles, co-autor alături de Ángeles Doñate al romanului "Un ceai la capătul lumii", recent apărut în traducerea Tudorei Şandru Mehedinţi în colecţia „Raftul Denisei", un roman memorabil despre aventura vieţii, inspirat de povestea reală, relatată în 2009 de revista Time, a japonezului Yukio Shige, care a salvat de la sinucidere aproape 700 de persoane, va avea loc miercuri, de la ora 18.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La eveniment participă: scriitorul Francesc Miralles, Dana Pîrvan, critic literar şi Şerban Georgescu, directorul Departamentului de Studii Asiatice din cadrul Universităţii Româno-Americane. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director al Editurii Humanitas Fiction.

Accesul este gratuit, în baza unei rezervări prin eventbook, în limita locurilor disponibile. Purtarea măştii este recomandată.

Un eveniment în cadrul Japonia - ţară invitată de onoare la Bookfest 2022 în parteneriat cu Institutul Cervantes din Bucureşti, Centrul de Studii Româno-Japoneze „Angela Hondru" şi Hotel Cişmigiu.

„În urmă cu două luni, am scris într-un Monday News despre un reportaj din revista Time, pe care îl citisem în avion, acum 12 ani, întorcându-mă din Statele Unite. Era vorba despre Tojinbo Cliffs, nişte stânci abrupte din Marea Japoniei, care atrag mulţi sinucigaşi, şi despre Yukio Shige. De când s-a pensionat din poliţie, Yukio Shige şi-a dedicat viaţa vegherii acelui loc prăpăstios de pe malul mării, unde în fiecare an se sinucideau 20-30 de oameni. Îi urmăreşte cu binoclul pe cei care vin acolo, căutând semnele care le-ar putea dezvălui starea de spirit. Când vede vreun om singuratic, îmbrăcat lejer, care merge şovăielnic printre stânci, dă fuga să-i vorbească. Îl invită în refugiul lui, la un ceai cu biscuiţi, pentru a-i aminti de copilărie. [...] Am vrut s-o conving pe prietena mea Ángeles Doñate să scrie un roman inspirat de Yukio Shige. Mai lucrasem cu ea şi-i cunoşteam sensibilitatea. În cele din urmă, mi-a spus că, întrucât povestea era descoperirea mea, acceptă nu­mai dacă o scriem împreună. Aşa am şi făcut, şi am decis să transpunem istoria în afara Japoniei, deşi protagonistul e tot Yukio (în roman Kosei-San), fiindcă psihologia japonezilor, traumele şi suferinţele vieţii lor sociale au conotaţii diferite de cele din alte părţi ale lumii. De aceea, în roman, Kosei-San este gardianul abisului în stâncile californiene. Un ziarist care tocmai îşi pierduse fratele se duce să-l întâlnească, dornic să-i înţeleagă viziunea existenţială. Pe lângă faptul că are parte de o experienţă insolită în locul acela îndepărtat, poveştile lui îi oferă o nouă perspectivă asupra artei de a trăi", scria Francesc Miralles la 23 martie 2021. 

„Un ceai la capătul lumii, ca şi alte romane ale catalanului  Francesc Miralles – unele scrise în colaborare, cum este şi cazul de faţă, coautoare fiind Ángeles Doñate –, invită la reflecţie şi introspecţie, oferind cititorului o viziune asupra vieţii, asupra valorii vieţii, de o mare frumuseţe şi profunzime, prin exemplara ei generozitate. O carte-lecţie de viaţă, care emană speranţă şi lumină."
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.