Scriitorul, dramaturgul şi academicianul René de Obaldia a murit la vârsta de 103, a anunţat Academia Franceză al cărei membru a fost din 1999, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Născut la 1918, la Hong Kong, el a fost poet şi dramaturg, şi a publicat cu puţin timp înainte de a împlini 100 de ani „Perles de vie” (editura Grasset), unde a spus proverbul: „Pentru a deveni un centenar, trebuie să începi de tânăr”. 

Fiul unei franceze şi al unui panamez, diplomat în oraşul sub control britanic, De Obaldia a crescut la Amiens, în regiunea natală a mamei, apoi la Paris, unde şi-a demonstrat aptitudinile literare de tânăr. 

Prizonier în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a devenit scriitor cu un umor înţepător, cultivând detaşarea: „Am avut mereu în mine această latură derizorie, care mi-a permis să ţin anumite lucruri la distanţă”, declara el în 2009 pentru L'Express.

În 1959, el a publicat „Le Centenaire”, lung monolog romanesc al unui bătrân cu o mulţime de amintiri. 

Opera sa teatrală i-a adus un renume mondial, cu piese precum „Du vent dans les branches de sassafras”, „Monsieur Klebs et Rozalie” sau „La Rue Obaldia”. În introducerea sa pentru „Perles de vie”, el vorbea despre o „existenţă bogată în metamorfoze: poeme, romane, teatru, memorii”. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.