Scriitorul David Grossman publică o opinie despre situaţia din ţara sa în care vorbeşte despre preţul plătit de Israel pentru că s-a pus în pericol "cu o conducere coruptă", vorbeşte despre coşmarul pe care îl trăiesc oamenii, despre guvernul care şi-a trădat cetăţenii neapărându-i. El avansează o ipoteză şi spune că "după război Israelul va fi mai de dreapta, mai agresiv şi mai rasist", scrie spotmedia.ro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

David Grossman (n. 1954) este unul dintre cei mai importanţi autori israelieni contemporani, cunoscut comentator al politicii Israelului faţă de Palestina şi militant pentru recunoaşterea acesteia ca stat. Cărţile lui Grossman, premiate atît în Israel, cît şi în străinătate, au fost traduse deja în peste 30 de limbi.

Autorul cărţii "More Than I Love My Life" şi câştigător al Premiului Internaţional Man Booker 2017 şi al Premiului Israel 2018, Grossman spune că "ceea ce se întâmplă acum reflectă preţul pe care îl plăteşte Israelul pentru că s-a lăsat sedus, ani de zile, de o conducere coruptă, care l-a dus pe o pantă periculoasă, care a dezmembrat instituţiile legii şi justiţiei, sistemele militare şi educaţionale, care era dispusă să-i pună existenţa în pericol pentru a-l împiedica pe prim-ministru să ajungă în închisoare", potrivit spotmedia.ro.

"Mă uit la chipurile oamenilor. Şoc. Uimire. Inima puternic lovită. Ne gândim la nesfârşit unul la celălalt: un coşmar, un coşmar ca niciunul altul. De nespus. Cuvintele sunt incapabile să exprime.

Cu un sentiment profund de trădare. Trădarea guvernului faţă de cetăţenii săi. Trădarea a tot ceea ce este preţios pentru noi, cetăţenii, cetăţeni ai unui anumit stat. Trădarea semnificaţiei sale speciale şi exigente. Trădarea celui mai de preţ bun – căminul naţional al poporului evreu – încredinţat în grija liderilor noştri. Pe care trebuiau să-l protejeze cu evlavie sacră, nimic mai puţin de atât.

În schimb, ce am constatat? Ce ne-am obişnuit să vedem, ca şi cum acesta ar fi mersul obişnuit al lumii, fără altă opţiune? Am văzut abandonarea acestui stat în beneficiul unor interese mărunte, al unei politici cinice, înguste, delirante".

"Spectacolul familiei Netanyahu seamănă cu al lui Ceauşescu"

"Trebuie să reflectăm la ceea ce am contribuit de ani de zile. Să ne gândim la cantitatea de energie, de gândire şi de bani pe care am irosit-o urmărind spectacolul familiei Netanyahu, cu toată dramaturgia lui care seamănă cu cea a lui Ceauşescu. Cu jocul grotesc pe care această familie îl juca în faţa ochilor noştri uluiţi", mai spune autorul. 

Pariul lui Grossman

"Israelul după război va fi mult mai de dreapta, mai agresiv şi, de asemenea, rasist. Războiul care ne-a fost impus grevează în conştiinţa lui cele mai extremiste şi odioase stereotipuri şi prejudecăţi care dictează - şi vor dicta şi adânci - caracteristicile identităţii israeliene. Identitate care va cuprinde acum atât trauma din octombrie 2023, cât şi conţinutul politicii şi guvernarea Israelului. Polarizare, destrămarea internă".

Opinia sa este că "ultimele zile oferă dovada că este imposibil să începem să vindecăm tragedia din Orientul Mijlociu fără a propune o soluţie care să uşureze povara palestinienilor".

Articolul său a fost publicat simultan în Le Nouvel Observateur (Franţa), Financial Times (Marea Britanie), Frankfurter Allgemeine Zeitung (Germania) şi Spotmedia (România).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.