Scriitorul de origine chineză C.Y. Lee, cunoscut pentru romanul „The Flower Drum Song”, care a fost transpus în musicalul omonim de succes şi în filmul nominalizat la Oscar, a murit la vârsta de 102 ani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fiul autorului, Jay Lee, a declarat pentru The Associated Press că tatăl lui a murit pe 8 noiembrie, la Los Angeles, însă la acel moment familia nu a dorit să anunţe decesul.

„The Flower Drum Song”, o poveste despre conflictul dintre generaţii plasată în cartierul Chinatown din San Francisco, a fost publicată în 1957 şi a devenit în scurt timp bestseller.

Romanul de debut al lui Lee a atras atenţia scenaristului Joseph Fields şi a compozitorilor Richard Rodgers şi Oscar Hammerstein II. Adaptarea muzicală făcută de ei, iniţial regizată de Gene Kelly, a fost prezentată pe Broadway între 1958 şi 1960 şi a fost reluată în 2002.

Ecranizarea din 1961, care s-a numărat printre primele mari producţii de la Hollywood cu distribuţie formată din actori asiatici, a primit cinci nominalizări la Oscar, în ciuda faptului că a fost caracterizată de The New Yorker drept „o fraudă elaborată” şi prin numeroase stereotipuri.

Lee a fost unul dintre primii romancieri asiatici care au avut succes comercial în SUA.

Născut în China, Chin Yang Lee a emigrat în SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. El a scris mai multe romane, între care „China Saga” şi „Gate of Rage”, bazat pe protestele pro-democraţie din 1989 din Piaţa Tiananmen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.