Scriitorul american Larry McMurtry, câştigător al premiului Pulitzer şi co-scenarist la "Brokeback Mountain", a murit la vârsta de 84 de ani, potrivit unei informaţii confirmate pentru The New York Times de purtătorul de cuvânt al familiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El este autorul frescei literare "Lonesome Dove", care spune povestea cuceririi Vetului american, în secolul XIX, sau opere adaptate pentru cinema şi televiziune. 

Larry McMurtry a semnat şi 30 de scenarii, între care "Brokeback Mountain", care spune povestea de dragoste dintre doi cowboy (Heath Ledger şi Jake Gyllenhaal), scris împreună cu Diana Ossana şi adaptat după romanul lui Annie Proulx. Acest scenariu i-a adus în 2006 un premiu Oscar. 

"Sunt critic faţă de mitul cowboy-ului", a declarat el în 1988, într-un interviu. Prin urmare, cărţile sale descriu cu realism epopeea bărbaţilor care au apărat frontiera mexicană şi care i-au protejat pe colonişti de triburile indiene. 

"Lonesome Dove", premiat în 1986 cu Pulitzer, a fost adaptat în 1989 în mini serie, cu Robert Duvall, Tommy Lee Jones, Dany Glover, Angelica Huston şi Diane Lane. Un alt serial a fost realizat în 1993, cu John Voigt şi Ricky Schroder.

McMurtry a împărţit în 1973 o nominalizare la premiul Oscar cu Peter Bogdanovich pentru adaptarea romanului său "The Last Picture Show". 

Romanul său "Tendres Passions" a fost transpUs pe ecran în 1975, cu Shirley MacLaine, Jack Nicholson şi Debra Winger. Producţia a câştigat premiul Oscar pentru "cel ami bun film" în 1983.

Născut în Wichita Falls, Texas, în 1936, el a cresct la o fermă, şi şi-a petrecut viaţa lângă Archer City, la două ore de Dallas, unde a avut o librărie cu cărţi vechi, una dintre cele mai mari din ţară. A scris primul roman, "Horseman, Pass By" la vârsta de 25 de ani, atunci când preda engleza la Universitatea din Texas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.