Scriitoarea Yasmina Reza a câştigat premiul Renaudot pe 2016, joi, cu volumul ”Babylone”, publicat de editura Flammarion, informează livreshebdo.fr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premiul Renaudot este atribuit în fiecare an în acelaşi timp cu prestigiosul premiu Goncourt, la Paris.

În acest roman, scriitoarea construieşte o veritabilă piesă de teatru plină de cruzime, într-un dispozitiv romanesc ce o aduce în scenă pe Elisabeth, o femeie care decide să îl ajute pe vecinul ei, după ce acesta şi-a ucis soţia, în urma unei dispute conjugale, cauzată de timpul prea mare petrecut de victimă pe un chat online.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

”Babylon” este cel de-al treilea roman al scriitoarei Yasmina Reza, după ”Adam Haberberg” (2002) şi ”Heureux les heureux” (2013).

Yasmina Reza, născută pe 1 mai 1959, este o scriitoare celebră, autoare a unei producţii literare variate, ce include piese de teatru, romane, scenarii. Operele sale, traduse în peste 35 de limbi, au câştigat numeroase premii, inclusiv unele dintre cele mai prestigioase trofee anglo-saxone din domeniul teatrului - două Tony Award şi două Laurence Olivier Award. Piesa ei de teatru ”Art”, publicată în 1994, a avut mare succes şi a făcut-o cunoscută publicului internaţional. Una dintre piesele sale de teatru, ”Le Dieu du carnage”, a fost adaptată pentru marele ecran într-un film intitulat ”Carnage”, regizat de Roman Polanski, lansat în 2011. S-a remarcat şi în calitate de actriţă, jucând în câteva filme de succes - ”Loin”, de André Téchiné, ”Le Goûter chez Niels” şi ”À demain”, de Didier Martiny.

Juriul Renaudot a atribuit tot joi, la Paris, premiul pentru eseu, care a fost câştigat în acest an de Aude Lancelin pentru volumul ”Le monde libre”, şi premiul Renaudot Poche, care a revenit scriitoarei Stéphanie Janicot pentru volumul ”La mémoire du monde: intégrale”.

Premiul Renaudot, cunoscut şi sub numele Premiul Théophraste Renaudot, a fost înfiinţat în 1926 de un grup de 10 jurnalişti şi critici literari, care aşteptau rezultatele deliberării juriului care atribuie premiul Goncourt. De atunci, premiul Renaudot este atribuit în acelaşi timp cu premiul Goncourt, în celebrul restaurant Drouant din Paris.

În 2015, premiul Renaudot a fost câştigat de scriitoarea Delphine de Vigan cu volumul ”D'après une histoire vraie”, publicat de editura Lattès.

Sezonul 2016 al marilor premii literare din Franţa a debutat pe 25 octombrie, odată cu atribuirea premiului Fémina, ce a fost acordat scriitorului Marcus Malte, desemnat învingător la secţiunea ”roman francez” cu volumul ”Le Garçon”.

Joi, 27 octombrie, scriitoarea Adélaïde de Clermont-Tonnerre a câştigat Marele premiu pentru roman al Academiei Franceze pe anul 2016, cu volumul ”Le dernier des nôtres”.

Miercuri, 2 noiembrie, premiul Médicis pentru roman francez a fost atribuit, scriitorului Ivan Jablonka pentru volumul ”Laëtitia ou la fin des hommes”, publicat de editura Seuil.

Joi, 3 noiembrie, în acelaşi timp cu premiul Renaudot şi tot la restaurantul Drouant din Paris, a fost atribuit şi premiul Goncourt. Acest trofeu literar, considerat cel mai prestigios din literatura franceză, a fost atribuit scriitoarei franco-marocane Leïla Slimani pentru romanul ”Chanson douce”.

Premiul Interallié, care va închide sezonul marilor trofee literare din Franţa, va fi decernat marţi, 8 noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.