Scriitoarea Tatiana Ţîbuleac participă, în Norvegia, în perioada 6-10 februarie, la o serie de evenimente culturale organizate la Oslo, Trondheim şi Bergen, cu ocazia Festivalului de literatură Litfest Bergen 2023, anunţă ICR Stockholm.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În zilele de 6 şi 7 februarie, la Oslo şi Trondheim, vor avea loc lansări ale cărţii "Grădina de sticlă/Flaskehagen", cel mai recent roman tradus în norvegiană al autoarei. Romanul a fost câştigător al Premiului Uniunii Europene în Literatură 2019, iar traducerea în norvegiană este semnată de Sindre Andersen. Participarea scriitoarei la evenimentele literare din Norvegia este susţinută de Institutul Cultural Român din Stockholm, în parteneriat cu editura norvegiană Camino forlag. Evenimentele din Bergen (Alver) sunt organizate în cadrul festivalului de literatură Litfest Bergen 2023 (8-12 februarie).

Cu ocazia turneului din Norvegia, Tatiana Ţîbuleac va vorbi şi de primul ei roman tradus în norvegiană, "Vara când mama avea ochii verzi/Sommeren mamma hadde grønne øyne" (2020), publicat tot de editura Camino forlag.  Cele două romane ale autoarei creează un tablou despre provocările culturale, istorice şi lingvistice cu care se confruntă societatea din Republica Moldova.

Al doilea roman tradus în norvegiană al autoarei, "Grădina de sticlă/Flaskehagen", este povestea unei fetiţe orfane adoptată de către o femeie mai în vârstă, Tamara Pavlova, care o forţează să adune sticle de pe stradă pentru a supravieţui. Fetiţa creşte între două limbi şi două culturi, în anii când se schimbă frontierele şi sistemele politice. Romanul poate fi interpretat ca o alegorie despre vulnerabilitatea statelor mai mici în faţa puterii economice şi politice a altor state mai mari. Opera lui Ţîbuleac este foarte relevantă, mai ales prin prisma invaziei Ucrainei de către Rusia, iar autoarea a participat în nenumărate rânduri la dezbateri despre datoria altor state de a primi şi de a ajuta refugiaţii de război.

Tatiana Ţîbuleac s-a născut la Chişinău şi şi este licenţiată în jurnalism. În 1999, s-a alăturat echipei de la Pro TV Chişinău ca reporter, editor şi prezentator de ştiri. Din 2008 este stabilită la Paris. Şi-a făcut debutul ca scriitoare în 2014 cu o colecţie de proză scurtă numită "Fabule moderne". Primul său roman "Vara în care mama a avut ochii verzi", apărut în 2016 în limba română şi tradus în mai multe limbi, a primit premiul Uniunii Scriitorilor din Moldova, premiul revistei Observator Cultural la Bucureşti şi premiul Observator Lyceum, la festivalul FILIT din Iaşi. Tatiana Ţîbuleac a fost desemnată câştigătoarea Premiul pentru literatură al Uniunii Europene - 2019 pentru romanul "Grădina de sticlă", publicat la Editura Cartier (Chişinău), în 2018. La sfârşitul anului trecut romanul "Vara în care mama a avut ochii verzi" a fost tradus în limba norvegiană la Editura Camino, traducerea din română fiind semnată de Sindre Andersen. Ediţia spaniolă, apărută în 2019 la Editura „Impedimenta”, a câştigat Premiul European Camino de Santiago.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.