Premiul Femina pe 2021 a fost decernat scriitoarei Clara Dupont-Monod pentru romanul „S'adapter”, publicat la editura Stock, a anunţat Josyane Savigneau, preşedinta juriului, de la Muzeul Carnavalet, unde juraţii s-au strâns luni dimineaţa. Juriul, exclusiv feminin, a ales câştigătorul în al optulea tur de scrutin, cu şase voturi faţă de cinci în favoarea lui Thomas B. Reverdy pentru „Climax” (editura Flammarion).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ea îi urmează în palmares lui Serge Joncour şi romanului său „Nature humaine”. 

Ahmet Altan şi Annie Cohen-Solal fac parte din tabelul de onoare al acestei ediţii, care deschide sezonul laureaţilor marilor premii literare de toamnă, înainte de Médicis marţi, Grand Prix du roman de l'Académie française joi, şi Goncourt şi Renaudot pe 3 noiembrie.

Cronicar de radio, jurnalistă şi editoare, Clara Dupont-Monod, în vârstă de 48 de ani, prezintă în romanul său istoria unei familii stabilite în Cévennes, afectată de sosirea unui copil cu handicap. În Le Figaro littéraire din 9 septembrie, Étienne de Montety nota în legătură cu „S'adapter”: „Clara Dupont-Monod scrie o frumoasă declaraţie de dragoste familiei moderne. Ea povesteşte cu o peniţă veselă şi emoţionantă ceea ce se trăieşte intens în acest miez incandescent”.  

La categoria roman străin, înfiinţată în 1985, scriitorul turc Ahmet Altan, care a fost recompensat pentru un roman de dragoste de factură clasică, „Madame Hayat” (éditura Actes Sud), se alătură palmaresului din ultimii ani, americancei Deborah Levy, spaniolului Manuel Vilas sau canadianului Richard Ford. Este primul autor turc premiat de acest juriu, exclusiv feminin din 1904.

Premiul Femina pentru eseu i-a revenit lui Annie Cohen-Solai (73 de ani), specialistă în Sartre, cu voluminosul „Un étranger nommé Picasso” (mai mult de 700 de pagini, la editura Fayard), urmându-i lui „Joseph Kabris ou les Possibilités d'une vie”, de Christophe Granger.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.