Scriitoarea catalană Care Santos revine la Bucureşti, joi, pentru a prezenta romanul "Jumătate de viaţă", distins în 2017 cu pretigiosul Premiu Nadal. Lansarea va avea loc la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, de la ora 19.00.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alături de Care Santos, vor vorbi Tania Radu, critic literar şi Ioana Bâldea Constantinescu, scriitoare şi jurnalist cultural. Moderatorul întâlnirii este Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe. 

Evenimentul se desfăşoară în parteneriat cu Institutul Cervantes din Bucureşti,  Accesul este gratuit în baza unei rezervări prealabile prin eventbook.

"Jumătate de viaţă" are structura unei piese în două acte şi urmăreşte destinele a cinci prietene, Olga, Marta, Lolita, Nina şi Julia, surprinzându-le întâi adolescente, în timpul dictaturii franchiste, apoi în plină maturitate, în primii ani ai tranziţiei din Spania. În vara anului 1950,  cele cinci fete de 14 ani, aflate în internatul unei mânăstiri catolice, joacă pentru ultima oară "Adevăr sau provocare", căruia îi mai spun "jocul cu gajuri". Două dintre ele, gemenele Viñó, se pregătesc să înceapă o viaţa nouă. Nici una nu bănuieşte însă că acea noapte le va pecetlui destinul pentru totdeauna, marcând sfârşitul inocenţei lor. În iulie 1981, tot într-o noapte de vară, eroinele se reîntâlnesc la restaurantul Jumătate de viaţă din Barcelona şi reiau jocul din adolescenţă. Secretele care ies la iveală sunt teribile, iar ele ajung să-şi reconsidere convingerile despre prietenie, carieră, dragoste, maternitate, dar şi pe cele despre propria sexualitate. Romanul lui Care Santos este o poveste despre devenire şi iertare, despre schimbarea personală şi colectivă.

Romanul "Jumătate de viaţă" este tradus din spaniolă de Irina Dogaru şi a apărut în colecţia "Raftul Denisei", coordonată de Denisa Comănescu, în format tipărit şi digital.

"Citind «Jumătate de viaţă», ne bucurăm de o poveste cuceritoare, cu personaje unice, care sunt şi reprezentative, şi simbolice. Cartea ne propune să reflectăm asupra unor chestiuni profunde, cum ar fi posibilitatea de a ierta. Ne oferă un indiciu în acest sens chiar citatul care deschide romanul: «Nu se poate ierta decât ceea ce este de neiertat»", potrivit El Imparcial. 

Care Santos s-a născut în 1970, în oraşul Mataró din apropierea Barcelonei. A scris de la vârsta de opt ani, câştigând prima competiţie literară la 14 ani. A studiat mai întâi dreptul, urmând tradiţia familiei, iar apoi filologia la Universitatea Autonomă din Barcelona. Şi-a început cariera jurnalistică la Diari de Barcelona, lucrând ulterior în redacţiile cotidienelor ABC şi El Mundo. În prezent, este critic literar la suplimentul El Cultural al ziarului El Mundo şi coordonează site-ul dedicat literaturii spaniole La Tormenta en un Vaso. Este fondatoarea Asociaţiei Tinerilor Scriitori Spanioli, a cărei preşedintă a fost timp de opt ani.

A debutat în 1995 cu volumul "Cuentos cítricos". Este autoarea a unsprezece romane, şase volume de proză scurtă, două volume de poezii, precum şi a numeroase cărţi pentru copii şi adolescenţi, pentru care a primit o serie de premii importante: Ciudad de Alcalá, Ana María Matute, Alfonso Cossío, Gran Angular, Edebé.

Printre volumele publicate de Care Santos se numără "Intemperie" (1996, povestiri), "Aprender a huir" (2002, roman), "El dueño de las sombras" (2006, roman), "La muerte de Venus" (2007, roman), "Los que rugen" (2009, povestiri). Roman ambiţios şi scris admirabil, în castiliană, "Încăperi ferecate" (Habitaciones cerradas; Humanitas Fiction, 2013) a apărut în 2011, având o carieră internaţională spectaculoasă. "Aerul pe care îl respiri" (El aire que respires, 2013; Humanitas Fiction, 2014) pendulează între prezent şi trecut, consemnând istoria unei librării barceloneze care o reflectă deopotrivă pe cea a familiei, dar şi pe cea a marelui oraş. În 2014, Care Santos publică, în catalană, romanul "Poftă de ciocolată" (Desig de xocolata), devenit imediat bestseller şi recompensat cu Premio Ramon Llull, iar în 2015, romanul "Diamant blau". Bestsellerul "Jumătate de viaţă" (Media vida; Humanitas Fiction, 2018) a apărut mai întâi în castiliană în 2017, fiind distins cu Premiul Nadal. Opera lui Care Santos e publicată în peste 20 de ţări. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.