Autoarea britanică Claire Barker, autoarea volumului “Tătănuş Piparuş”, editat la Galaxia Copiilor, va participa la atelierele de lectură organizate de Asociaţia 7 ARTE unde le va citi copiilor, duminică, de la ora 11.30, în Grădina Secretă a librăriei Cărtureşti Verona.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lectura face parte dintr-un proiect mai amplu, “10 scriitori contemporani citesc pentru copii” organizat de Asociaţia 7 ARTE, co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. 

În fiecare sâmbătă, din 14 aprilie şi până pe 16 iunie, de la ora 11.30, 10 scriitori contemporani citesc copiilor şi participă alături de cei mici la activităţi care să le stârnească dragostea faţă de lectură şi de cărţi.

Atelierele cu scriitori au loc în fiecare sâmbătă, în librăria Librarium din incinta Teatrului Naţional Bucureşti, cu excepţia atelierului dedicat autoarei Claire Barker, atelier care are loc în Grădina Secretă din Cărtureşti Verona.

Atelierele durează 1 oră, sunt interactive şi au o componentă de workshop (de arte vizuale şi abilităţi practice), care transformă lectură textelor literare într-o activitate plăcută, reconfortantă şi asumată de către copii.

În calitate de invitaţi, scriitorii le citesc celor mici, le răspund la întrebări, stimulează discuţiile libere şi ajută la desfăşurarea activităţilor, sub coordonarea trainerilor Asociaţiei 7 ARTE. Prezenţa scriitorilor contemporani are ca scop, pe lângă promovarea lecturii şi a vânzării de carte, promovarea literaturii contemporane, demistificarea statutului scriitorului şi încurajarea lecturii în rândul şcolarilor mici, cititorii de mâine.

Scriitoarea are tradus în România volumul “Tătănuş Piparuş”, editura Galaxia Copiilor, primul dintr-o serie de success in Anglia. Claire Barker va citi copiilor în limba engleză, iar activităţile de la atelier vor fi în limba română.

“Sunt întotdeauna bucuroasă şi nerăbdatoare să îmi cunosc cititorii, iar emoţiile sunt încă şi mai mari atunci când ei sunt dintr-o altă ţară! Sunt recunoscătoare copiilor şi părinţilor care vin la atelierele de lectura smARTkid organizate de 7 ARTE pentru că şi-au dorit ca întâlnirea aceasta să fie posibilă. Anul trecut i-am văzut pe copiii de la smARTkid într-o înregistrare video lucrând activităţi inspirate de cartea “Tătănuş Pipăruş”, cu alte cuvinte, am avut deja un prim contact, dar acum am ocazia să fiu printre ei, să lucrăm împreună, să învăţăm unii de la alţii, să le ofer prietenia mea”, a spus Claire Barker despre venirea ei în România.

Proiectul “10 scriitori contemporani citesc pentru copii” a fost declarat câştigător în sesiunea I de proiecte, 2018, categoria “Promovarea culturii scrise”, de către Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN).

“În concurs au fost înscrise 21 de proiecte, toate relevante pentru promovarea culturii scrise. În acest context suntem extraordinar de bucuroşi că 7 ARTE poate oferi şi anul acesta în mod GRATUIT atelierele de lectură din cadrul proiectului. Ne adresăm unei nevoi acute pentru că analfabetismul funcţional, adică actul de a citi fără a înţelege ceea ce citeşti este în creştere în rândul şcolarilor, iar lectura oferă, pe lângă informaţii pe care le poţi folosi imediat şi şansa dezvoltării personale: sporeşte inteligenţa, imaginaţia, creativitatea şi contribuie la dezvoltarea inteligenţei emoţionale”, spune Livia Lucan-Arjoca, preşedintele Asociaţiei 7 ARTE.

"10 scriitori contemporani citesc pentru copii" este un proiect aflat la a doua ediţie. Prima ediţie a avut loc în 2017, în perioada septembrie - noiembrie.

"Îmi place foarte mult conceptul atelierelor smARTkid, felul în care trainerii îi îndeamnă pe copii să citeasca şi să interpreteze poveştile în scopul cunoaşterii de sine. Este ceva foarte preţios, noi nu am fost învăţaţi să facem asta la o vârstă atât de mică”, declara Alexandra Rusu, scriitor invitat să le citească copiilor în data de 19 mai.

Participarea la ateliere este gratuită, dar se face în limita locurilor disponibile, prin înscriere la adresa: liviarosca@gmail.com şi pe facebook. 

Ateliere de lectura smARTkid cu scriitori contemporani completează educaţia formală, fără să o înlocuiască şi ajută copiii să îşi folosească abilităţile astfel încât să poată citi cursiv, înţelege, interpreta şi formula verbal sau în scris opinii pe o anumită temă sau despre lecturile citite.

Proiectul de educaţie prin cultură “Ateliere de lectură smARTkid cu scriitori contemporani” este co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional, dar nu reprezintă în mod necesar poziţia Administratiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanţării, respectiv Asociaţia 7ARTE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.