Scottish Ballet a anunţat, miercuri, ca şi National Portrait Gallery din Londra cu o zi înainte, că a pus capăt parteneriatului cu British Petroleum (BP), afirmând că activităţile gigantului petrolier nu corespund cu obiectivele de neutralitate de carbon, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu sediul la Glasgow, instituţia scoţiană a renunţat de la sfârşitul lui ianuarie la sponsorizarea din partea companiei petroliere pentru că aceasta nu mai este „în concordanţă cu planul de mediu şi obiectivul de neutralitate a emisiilor de carbon de acum şi până în 2030” afişat de compania de balet, potrivit unui purtător de cuvânt al instituţiei. 

Scottish Ballet a afirmat că este „recunoscătoare pentru susţinerea BP pe termen lung” dar a ajuns la „concluzia naturală” că parteneriatul trebuie să se încheie. 

ContactaTă de AFP, compania BP s-a arătat „mândră de parteneriatul cu Scottish Ballet, colaborând timp de aproape 10 ani cu instituţia”, şi că a ajutat „la susţinerea artei şi culturii în Scoţia de decenii”. 

Într-o conferinţă internaţională despre climat, în noiembrie la Glasgow, activiştii de mediu au cerut Scottish Ballet şi altor instituţii culturale britanice să încheie parteneriatele cu marile companii energetice, acuzându-le pe acestea din urmă de „greenwashing”.

Marţi, National Portrait Gallery din Londra a anunţat că nu va reînnoi parteneriatul cu BP la încheierea acestuia în decembrie, punând capăt unei colaborări de mai mult de 30 de ani. 

Dezbaterea despre mecenatul instituţiilor culturale de către giganţii petrolieri a luat amploare în ultimii ani în Marea Britanie, pe fondul urgenţei climatice. 

Royal Shakespeare Company şi galeriile naţionale din Scoţia au rupt deja legăturile cu BP, iar National Theatre a făcut acelaşi lucru cu Shell, sub presiunea artiştilor şi activiştilor de mediu. 

British Museum este criticat pentru contractul de sponsorizare din partea BP a unei expoziţii, dedicate sitului preistoric Stonehenge, care s-a deschis de curând.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.