Prestigioasa şcoală de dans Rudra Béjart, înfiinţată de Maurice Béjart în Elveţia, îşi suspendă cursurile pentru stagiunea următoare după ce un audit a dezvăluit "nereguli grave" care au dus la concedierea directorului şi a soţiei sale, regizoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În februarie, Consiliul Fundaţiei Béjart Ballet Lausanne, care administrează şcoala de dans, "a aflat despre elemente îngrijorătoare referitoare la conducerea şcolii-atelier Rudra Béjart Lausanne, obligând-o să reacţioneze imediat", potrivit unui comunicat, care subliniază că fundaţia nu va intra în detalii în privinţa auditului pe care l-a comandat în februarie, scrie Le Figaro. 

Dar Fundaţia a precizat că autorii raportului au constatat "un anumit număr de fapte şi comportamente ce relevă lipsuri grave din partea conducerii", determinând Consiliul să rezilieze contractul directorului Michel Gascard, fost dansator pentru care Maurice Béjart a semnat multe creaţii. Soţia sa, Valérie Lacaze, regizoarea şcolii, a fost de asemenea concediată.

Şcoala de dans, înfiinţată în 1992 de Maurice Béjart, formează 40 de elevi cu vârste între 16 şi 20 de ani din lumea întreagă. 

Postul public de televiziune RTS, care a înregistrat mărturiile elevilor, precum şi pe ale preşedintei Fundaţiei, Solange Peters, afirmă că auditul a dezvăluit "abuzuri de putere, de nepotism şi grave disfuncţionalităţi pedagogice". "De exemplu, una dintre eleve a descris o situaţie în care se afla într-un cerc de elevi şi profesori, umilită şi înjosită", a explicat Peters pentru RTS. Un profesor citat în raport compară acest lucru cu un "linşaj, ca în Evul Mediu". 

În plus, numeroase mărturii ale elevilor preluate de RTS, cele mai multe anonime, îl acuză pe director. Ele evocă incidente de abuzuri psihologice, tiranie şi suprasolicitare, potrivit informaţiilor publicate pe pagina de internet a RTS, precizând că Michel Gascard nu a putut fi contactat.

De cealaltă parte, Consiliul va începe "proceduri pentru instituirea unui cadru menit să asigure o educaţie care să respecte valorile pedagogice care îi ghidează misiunea şi îşi va consolida legăturile cu Béjart Ballet Lausanne'', se arată în comunicat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.