În California, tinerii rechini albi nu se aventurează niciodată în apropierea plajelor din jumătatea nordică a Californiei. Însă, odată cu încălzirea oceanelor cauzată de schimbările climatice, aceştia migrează în afara zonei lor obişnuite şi ameninţă echilibrul ecosistemelor marine, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aceşti prădători nu ameninţă cu adevărat înotătorii şi surferii, dar vidrele de mare o fac.

"Numărul muşcăturilor de vidre de mare a crescut dramatic în această zonă", spune pentru AFP Salvador Jorgensen, cercetător în ecologie marină la Universitatea de stat din California în Golful Monterey.

"Acest lucru are un impact real asupra populaţiei" acestei specii, adaugă cercetătorul. Cu efecte în cascadă asupra vieţii subacvatice abundente din regiune.

Pe cât de maiestuoşi, pe atât de temuţi, marii rechini albi pot ajunge până la 4,9 metri. Ei cutreieră adâncurile oceanelor, uneori ŕ mii de metri sub apă, hrănindu-se cu foci, lei de mare şi delfini.

Dar puii lor, foarte devreme în viaţă, sunt mult mai puţin capabili să reziste la apa rece decât adulţii, mai degrabă ca bebeluşii umani. Prin urmare, tinerii rechini albi caută zone de apă mai caldă în apropierea regiunilor de coastă.

Până în urmă cu aproximativ zece ani, terenul de joacă al exemplarelor tinere se întindea până în sudul Californiei, unde temperatura apei a fost mereu blândă. Dar, odată cu schimbările climatice, ei nu mai ezită să se deplaseze în părţile de sus ale coastei, spre zone care anterior aveau reputaţia de a fi mai răcoroase.

În Golful Monterey, "am văzut apariţia bruscă a unor rechini mult mai mici decât am văzut vreodată", explică Jorgensen. "Temperaturile oceanelor s-au încălzit în urma valurilor de căldură (marine)".

Omul de ştiinţă iese în mod regulat pe mare pentru a echipa tinerii rechini albi cu transmiţătoare acustice, ceea ce îi permite să le urmărească mişcările.

El se află acolo în primul rând pentru a fi martor la bulversarea ecosistemului local: vidrele de mare, care frecventează pădurile de alge mari care abundă pe coasta nordică a Californiei, suportă cea mai mare parte a migraţiei tinerilor prădători.

Pe măsură ce cresc, "tinerii rechini trec de la consumul de peşte şi calmar la mamifere marine", continuă el: "Pentru un rechin neexperimentat, o vidră ar putea părea ţinta potrivită, dar se dovedeşte că nu au un strat bogat de grăsime".

Un rechin care atacă o vidră va sfârşi prin a-şi elibera prada în loc să se hrănească cu ea. "Dar, de multe ori, aceste interacţiuni sunt fatale pentru vidră", spune dl Jorgensen.

Şi cum fiecare ecosistem este interconectat, aceste întâlniri mortale au repercusiuni.

Mai puţine vidre înseamnă mai puţine animale care să mănânce arici de mare. Dacă aceste nevertebrate iubitoare de alge proliferează, pădurile de alge marine pot fi reduse la zero. Iar fără ele, dispare un întreg habitat care este esenţial pentru o serie de peşti, mamifere şi păsări.

Pe scurt, fără vidre, algele mor. Iar fără alge, zeci de specii marine îşi văd viaţa dată peste cap.

Prezenţa rechinilor tineri în apropierea ţărmului poate fi un motiv de îngrijorare pentru oameni. Dar aceste animale nu sunt nici pe departe atât de periculoase pentru oameni pe cât ne-ar face să credem reputaţia lor, spune Eric Mailander.

"'Jaws' m-a îngrozit complet", spune căpitanul, care participă la expediţii de marcare a prădătorilor. "Dar vreau ca oamenii să ştie că nu ar trebui să se teamă de ei. Ar trebui să meargă să îi vadă".

Pentru Salvador Jorgensen, prezenţa lor pe coasta nordică a Californiei este un exemplu elocvent al bulversării suferite de planetă din cauza dependenţei umanităţii de combustibilii fosili.

"Întotdeauna am crezut că aceasta este o modalitate foarte concretă de a-i face pe oameni să înţeleagă schimbările climatice", spune cercetătorul. "Oamenii care locuiesc pe această plajă, care îşi aduc copiii aici, nu au văzut niciodată un grup de rechini înotând la trei metri de ei, iar acum este o privelişte obişnuită". 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.